Vložil lake, 21. Srpen 2013 - 10:43

Pane Kolemjdoucí,
Váš názor na věc jste vyjádřil už v nadpisu Vašeho příspěvku. Váš nadpis zněl: „Stávající SVJ se nebudou řídit ZoVB“.

Tvrdím, že ustanovení § 3041 NOZ nelze vyložit tak, že by současná SVJ(2000) měla povinnost upravit stanovy podle ustanovení NOZ o bytovém vlastnictví. Viz http://www.portalsvj.cz/…j-podle-zovb.

Názor, že „stávající SVJ se nebudou řídit ZoVB“ je nesprávný, neboť je v rozporu se zákonem, a je také nepřijatelný z hlediska ústavního, neboť by uvrhl 54994 právnických osob a 3 miliony občanů ČR do právního vakua: nemohli by se již nadále řídit podle zákonné právní úpravy, podle které tato SVJ vznikla. Ale nemohli by se řídit ani podle NOZ, neboť tento zákon se nezmiňuje o právnické osobě SVJ(2000) a neupravuje ji vůbec.

Nelze přijmout rozšiřující výklad pojmu „společenství vlastníků“, obsažený v zákonu č. 89/2012 Sb., neboť to by vedlo k přímému a ničím nezdůvodněnému zúžení rozsahu práv, které by bylo v rozporu zejména s ústavní ochranou práva na vlastnictví majetku a na spravedlivý proces. Výklad pojmu „společenství vlastníků“ v NOZ musí v zájmu ústavní konformity podléhat všem zásadám, kterými se řídí obecně výklad ústavně chráněných základních práv.
Je proto nutno zvolit takový výklad pojmu „společenství vlastníků“, který ve svých důsledcích fakticky nezužuje rozsah ústavně zaručených práv, protože v opačném případě by se orgán aplikující právo dostal do rozporu jednak s obecnou zásadou výkladu ve prospěch práv a svobod a jednak do rozporu s příkazem šetření smyslu práv a nezneužívání možných omezení, který je obsažen v čl. 4 odst. 4 Listiny základních práv a svobod.
(parafrázováno volně na základě argumentace Nejvyššího správního soudu v rozsudku 5 A 119/2001)

Základním zdrojem práva pro současná SVJ tedy zůstává i nadále zákon č. 72/1994, i když jej horliví ničitelé ruší ke dni 01.01.2014 bez náhrady.

Podotýkám, že i zrušený právní předpis zůstává i nadále součástí práva. Soudy podle něj budou postupovat do nekonečna i po 1. lednu 2014 ve věci právních vztahů, vzniklých před účinností NOZ. Naprosto totéž platí pro stanovy SVJ(2000), což ostatně konstatovala i expertní skupina KANCLu. Vyplývá to z jak z ústavního požadavku právní jistoty všech zúčastněných osob, tak i z kogentního ustanovení § 3028 odst. 2 NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.