Vložil lake, 12. Srpen 2013 - 18:27

Pane Uhre, napsal jste: „(zákon) ukládá majitelům a vlastníkům bytů namontovat tyto poměrové měřiče v bytech na radiátorech.“.

To není pravda. Zákon nic takového neukládá. Pletete si snad text zákona s tím, co Vám napovídal správce domu. Příslušná část zákona o hospodaření energií zní:

406/2000 Sb. § 7 odst. 4 písm. (a)
Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni a) vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími are gistrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem; konečný uživatel je povinen umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů, (…).
406/2000 Sb. § 7 odst. 9
Rozsah vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům, měrné ukazatele tepla pro vytápění, chlazení a přípravu teplé vody a pravidla pro vytápění, chlazení a dodávku teplé vody stanoví prováděcí právní předpis.

Takže zákon sice obsahuje obecnou povinnost, ale neříká ani slovo o tom, že by se něco mělo montovat na radiátory v bytech.

Rozsah povinnosti uložené zákonem musí napřed upřesnit prováděcí právní předpis k zákonu č. 406/2000 Sb., na který se zákon odkazuje. Takže požádejte SBD, aby Vám na vlastní oči ukázalo příslušnou pasáž z prováděcího právního předpisu, která jednoznačně stanoví povinnost montovat konkrétní vyjmenované přístroje na konkrétní vyjmenovaná místa v budově (např. na radiátory v bytech). Já k dnešnímu dni (12.08.2013) žádný takový právní předpis neznám.

Podotýkám, že povinnost, která je dnes neurčitá pro absenci prováděcího právního předpisu, má být účinná od 1. ledna 2015 (viz zákon č. 318/2012 Sb.). Do té doby snad bude novelizována vyhláška č. 194/2007 Sb. tak, aby obsahovala co předpokládá zákon.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.