Vložil lake, 31. Červenec 2013 - 6:59

Paní Selko, citujete ze smlouvy uzavřené mezi správcem a SVJ: „… správce provede vyúčtování rozdílu mezi zálohami a skutečnými náklady za celý dům a podle jednotlivých vlastníků po uplynutí zúčtovacího období do 30. 4. následujícího roku. Předmětem vyúčtování není zůstatek zálohy na opravy, jejíž zůstatek se převede do dalšího roku. “.

Jistě víte, že obsah této smlouvy se Vás nijak netýká. Vy nejste se smluvním správcem v žádném právním vztahu a máte právo každoročně požadovat na SVJ vyúčtování VŠECH uhrazených záloh, včetně dlouhodobých. Ostatně první citovaná věta jasně říká, že vyúčtování správce provádí podle jednotlivých vlastníků – takže v čem je problém?

Druhá věta citátu je ovšemže nesmyslem. Výbor SVJ i váš zmatený smluvní správce si nejspíše pletou pojem „vyúčtovat“ s pojmem „vypořádat“. Divím se, jak může správce s takovou neznalostí vůbec vést účetnictví a jak mohli členové výboru podepsat takovou evidentní blbost. Nerozumějí-li základním termínům, mají si zjednat na uzavírání smluv odborníka.

Pan Hubert do toho navíc zapletl i pojmy „přeúčtovat“ a „rozúčtovat“ (nemluvě o jeho „uzávěrce“ a „FO“)…

  • Pokud je Vám přeplatek z ročního vyúčtování správy převáděn do následujícího období, znamená to, že došlo k vyúčtování – jinak by nebyla známa výše přeplatku, že ano.
  • Pokud již pominul důvod, ke kterému byla záloha skládána, dochází po vyúčtování zpravidla také k vypořádání – v tomto případě nikoliv vrácením přeplatku, nýbrž jeho započtením na Vaši jinou platební povinnost.

Předpokládám, že jste s takovým postupem dříve vyjádřila souhlas (alespoň konkludentně), nebo je to uvedeno ve stanovách SVJ. Přeplatek se projeví ve snížení předpisu záloh na následující období – máte přece „předplaceno“. Pokud výbor na toto v předpisu záloh zapomněl, sama proveďte započtení vzájemných pohledávek podle § 580 ObčZ a přestaňte hradit zálohy do doby, než je nevypořádaný přeplatek vyčerpán.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.