Vložil lake, 26. Červenec 2013 - 19:29

Pokud má developer většinu hlasů, pak jistě vyhoví požadavku § 1202/1 NOZ a stane se po založení SVJ automaticky správcem domu a pozemku. Nevidím žádný problém.

Podle NOZ je v určitých případech vyloučeno, aby většinový vlastník (a zároveň správce) ztratil většinu hlasů, když převody jednotek budou zároveň blokovány podle § 1198 NOZ.

Domnívám se ale, že to nijak nebrání vzniku SVJ(2012). Není pravdivé tvrzení, že by vklad SVJ do veřejného rejstříku mohl provést pouze správce a teprve až ztratí většinu hlasů. Nic takového NOZ neobsahuje. Taková tvrzení jsou jen fantazie nesystematických vykladačů.

Toto (neexistující) omezení by zcela nelogicky obcházelo statutární orgán SVJ. Připomínám, že od okamžiku založení má společenství nejen stanovy, ale také svůj statutární orgán. Viz NOZ § 123 odst. 1 a § 1200 odst. 2 písm. (e). Je to právě statutární orgán, kdo je (bez jakéhokoliv omezení) oprávněn podat kdykoliv rejstříkovému soudu žádost o zápis právnické osoby. Nemusí čekat na správce ani na to, zda a kdy správce ztratí většinu. Činnost správce podle NOZ § 1203 je jenom zákonná pojistka pro případ, že statutární orgán zůstane nečinný. Obdobnou pojistkou je NOZ § 165 (opatrovník právnické osoby).

Zápisy právnických osob do rejstříku má upravovat „jiný právní předpis“ podle § 120 odst. 2 NOZ. V něm má být uveden postup zápisu právnické osoby do veřejného rejstříku a nejspíše i okruh osob oprávněných podat žádost o zápis.

Čtěte NOZ od § 120 a počkejte si na příslušný prováděcí předpis o vzniku právnických osob. Pak budeme všichni vědět více.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.