NOZ § 1198 - výklad podle lake

Vložil lake, 25. Červenec 2013 - 10:00 ::

Ustanovení NOZ § 1198 odst. 1 vzbudilo kupodivu mnoho dohadů a diskusí. Dokonce se k němu vyjádřila Expertní skupina KANCLu. Přitom toto ustanovení patří k těm jednodušším. Zní takto:

89/2012 Sb. § 1198
(1) Nebylo-li společenství vlastníků založeno již dříve, založí je vlastníci jednotek, kde je alespoň pět jednotek, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, nejpozději po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce.

Pokus o výklad tohoto ustanovení od členů Expertní skupiny KANCLu skončil směšnou blamáží pro neschopnost expertů rozlišit pojem „nabytí vlastnictví“ od pojmu „převod vlastnictví“ a pro jejich nepřekonatelné potíže s počítáním od jedné do pěti (viz NOZ § 1198 podle KANCLu).

Mimochodem: slavná Expertní skupina má 38 členů, z toho 4 profesoři, 3 docenti a 34 členů má titul „JUDr“.

Nepřesvědčivé jsou i výklady, které nevycházejí ze znění NOZ, nýbrž pouze z důvodové zprávy k NOZ. To se pak jeden nestačí divit, jaké roztodivnosti z toho mohou vzniknout…

Už jsem napsal, že ustanovení NOZ § 1198 odst. 1 je jednoznačné a celkem srozumitelné. Popíšu to zde a budu se snažit, aby můj výklad byl pochopitelný pro osobu s rozumem průměrného člověka (§ 4 odst. 1 zákona č.89/2012 Sb.). Snad bude pochopitelný i pro experty KANCLu – i když u nich si tím nejsem jist.

Ustanovení § 1198 stanoví jednoznačně, kdy vlastníkům vzniká vymahatelná právní povinnost založit SVJ(2012). Je to po kumulativním splnění těchto čtyř podmínek:

  1. společenství nebylo založeno již dříve;
  2. v domě je alespoň pět jednotek;
  3. v domě jsou alespoň tři různí vlastníci;
  4. v domě je alespoň jedna jednotka, nabytá do vlastnictví převodem (objasnění pojmů zde).

Je zjevné, co bylo úmyslem zákonodárce: chtěl zajistit, aby kterýkoliv vlastník mohl na ostatních vymoci založení SVJ, a to i prostřednic­tvím soudu.

Zákonodárce toho dosáhl tím, že použil nepodmiňovací způsob („… založí je vlastníci …“). To znamená, že jde o vyjádření zákonem uložené povinnosti; k tomu viz rozsudek Nejvyššího soudu 29 Cdo 4195/2010.

K založení SVJ(2012) zákon vyžaduje schválení stanov všemi vlastníky jednotek. Před splněním všech čtyř podmínek nelze založení SVJ(2012) právně vymáhat. Po jejich splnění však nastává v domě jiná situace: vzniká zákonná povinnost založit SVJ. Neučiní-li to vlastníci dobrovolně nejpozději po splnění všech podmínek, kterýkoliv z nich může ostatní vyzvat k založení SVJ, případně se obrátí na soud. Soud by v takovém případě nahradil nesouhlas některého vlastníka se stanovami svým vlastním rozhodnutím.

A je to. Ustanovení je logické, srozumitelné, má dobrý a spravedlivý důvod a jeho výklad nečiní žádné právní potíže. Alespoň nám ne.
------------------------------------------------------------------------------

Jen na závěr poprosím laskavé čtenáře:
V zájmu duševního zdraví nečtěte divoké výmysly expertů KANCLu o „čtvrté převedené jednotce“. Tudy cesta opravdu nevede. Mimochodem, jedním z 38 členů slavné Expertní komise KANCLu je také profesor Dr. JUDr. Karel Eliáš. Pokud ani on sám jako hlavní autor NOZ neví, co chtěl ustanovením § 1198 říci, pak – no potěš pánbůh.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.