Vložil lake, 22. Červenec 2013 - 13:38

Dušane, neexistuje „převod prvnímu vlastníkovi“. To je nesmyslné slovní spojení. Už jsem napsal, že první vlastník nabývá jednotku originárně, nikoliv převodem od nějakého tajemného a neznámého „předprvního“ vlastníka. Není pravdou, že „první převod se rovná první vlastník“. Jste ve slepé uličce.
--------------------------------------------------------------------------

Vraťme se raději k textu zákona a k vašemu druhému námětu. Výjimka z pravidla v § 1198 odst. 2 říká, že převod další jednotky nebude blokován „při nabytí jednotky do vlastnictví prvním vlastníkem.“

Jestliže za „prvního vlastníka“ označíme KAŽDOU osobu, která nabyla vlastnictví jednotky v domě originárně, pak výklad § 1198 odst. 2 může být tento:

Převede-li se další jednotka v domě kterémukoliv z „prvních“ (originárních) vlastníků, katastr toto zapíše (zákonná výjimka). Pokus o převod jednotky jiné osobě než někomu z okruhu „prvních“ vlastníků bude zamítnut.

Je to tedy vlastně zákonné předkupní právo. Blokován je pouze převod jednotek na „cizí“ osoby mimo okruh „prvních“ vlastníků. Tento stav potrvá dokud nezaloží SVJ(2012).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.