Vložil X (bez ověření), 24. Červenec 2013 - 16:27

Téměř všechny náklady se opakují, jen s různou periodou. Těch opravdu jednorázových je jak šafránu. Náklady na správu bych rozdělil následovně:

(A) náklady na samotnou činnost SVJ (právnické osoby)

Tyto náklady se až na nepatrné výjimky opakují každoročně, jejich výše je známa, u rozhodující části dokonce zcela přesně. Vypočítat zálohy tedy nečiní problém. Jsou to zejména odměny výboru a osobě pověřené správou, náklady na vedení účetnictví, poštovné, bankovní poplatky, právní služby, webové stránky, apod.

Zálohy na tyto náklady bych každoročně vyúčtoval a přeplatek nejspíš i vracel. Také si všimněte, že podle NOZ se tyto náklady rozúčtují stejným dílem na jednotku, a ne jako dosud poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu. I proto bude nutné v budoucnu tento typ nákladů oddělit.

(B) náklady na revize, údržbu, opravy, výměnu částí domu

Zde bych udělat tabulku. Každý řádek by obsahoval:

  • popis o co jde
  • měsíc a rok posledního provedení
  • cena
  • perioda
  • měsíční záloha (= cena/perioda v měsících)

Například:

revize plynu, duben 2012, 4800 Kč, 2 roky, 200 Kč/měs.

vymalování, květen 2008, 120.000 Kč, 10 let, 1000 Kč/měs.

výměna výtahu, září 1995 (nový), 1,8 mil. Kč, 30 let, 5.000 Kč/měs.

( C) jednorázové akce, pokud jsou naplánovány

(Zálohy se počítají jinak než v B)

Nakonec bych posčítal jednotlivé měsíční zálohy B a C a dostal bych celkovou dlouhodobou měsíční zálohu, např. 70.000 Kč/měs. Na té se pak všichni podílejí poměrně podle svého podílu. V předpisu záloh mají položku „Tvorba dlouhodobé zálohy“ (DZOÚ) jako pan Dotaz, přílohou je tabulka. Celková měsíční DZOÚ je v podstatně ekvivalent měsíční amortizace společných částí domu.

Je jasné, že v domě, kde je většina vlastníků bez peněz a zadlužených, nebude velká ochota nějaký maximalistický plán schválit. To jim ale nikdo nenařizuje. Mohou na schůzi licitovat, ale nad plánem. Mohou třeba prodloužit periodu některých akcí (např. malování), tím se jim záloha sníží. Nebo mohou některé položky vypustit. Asi se nenajde moc vlastníků ochotných skládat zálohu na nový výtah za 30 let, když ho právě vyměnili.

Z tabulky lze také vypočítat, kolik má být právě na účtu a jaký je deficit (příp. přebytek) proti plánu. Na celé věci je zajímavé i to, že lze i dodatečně vytvořit plán tak, aby přesně odpovídal kdysi naslepo schválené výši zálohy a aktualnímu zůstatku.

Poznámka: zálohy na služby zde nezmiňuji, to je jiná kapitola.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.