Vložil lake, 10. Červenec 2013 - 13:50

1. Je třeba se seznámit se zněním § 9 odst. 13 ZoVB:

ZoVB § 9 odst. 13: Statutárním orgánem společenství je výbor nebo pověřený vlastník. Za výbor jedná navenek jeho předseda, kterého výbor zvolí z řad členů výboru. Jde-li o písemný právní úkon, musí být podepsán předsedou výboru a dalším členem výboru. Je-li statutárním orgánem pověřený vlastník, postačí k písemnému právnímu úkonu jeho podpis.

Dále se seznamte s postupem, kterým je tento statutární orgán volen – viz § 9 odst. 12 ZoVB:

K platnosti zvolení členů výboru nebo pověřeného vlastníka je zapotřebí, aby na schůzi shromáždění byli přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů. Člen výboru nebo pověřený vlastník je zvolen, hlasuje-li pro něj nadpoloviční většina hlasů všech vlastníků.

Přímo z těchto definic vyplývá, že nikdo jiný nežli výbor nebo pověřený vlastník není statutárním orgánem SVJ. Kdyby tento statutární orgán měl vznikat ještě nějakým jiným postupem nežli volbou podle § 9 odst. 12 ZoVB, jistě by to zákonodárce v textu zákona výslovně uvedl.

Osoby „plnící funkci orgánů společenství“ tedy nejsou statutárním orgánem společenství a tudíž nemají zákonná oprávnění, která zákon s takovou funkcí spojuje. Zejména nemohou činit navenek právní úkony jménem SVJ. Obecně se soudí, že tyto osoby mohou jedině vyvíjet činnost uvnitř SVJ, mezi členy. Zejména se očekává, že budou činit kroky k řádné volbě statutárního orgánu.

2. Viz FAQ „Datum vzniku SVJ“. Judikáty k věci tam máte.

3. Dáváte zmatečnou otázku. Zákon se nezmiňuje o nějakém „odkladu platnosti zákona o 60 dnů“. Okamžik vzniku SVJ je přesně definován v § 9 odst. 3 ZOVB:

Společenství vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, a to dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí nebo jiné listiny, kterou příslušný státní orgán osvědčuje vlastnické vztahy k jednotce, poslednímu z těchto vlastníků.

Rozumí se samo sebou, že SVJ se řídí zákonem č. 72/1994 Sb. od okamžiku svého vzniku. Pro opačný názor neexistuje v zákoně žádný podklad, takže diskusi o takové možnosti považuji za zbytečnou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.