Vložil Dušan, 15. Červen 2013 - 14:28

U (starých) SVJ tj. v případech, že Prohlášení již bylo vloženo do katastru (nebo se tak stane do 31.12.2013) se má podle podle prof. Eliáše (http://www.portalsvj.cz/…i-prof-elias) a Expertní skupiny Komise pro aplikaci nové civilní legislativy při Ministerstvu spravedlnosti (http://www.portalsvj.cz/…063-podle-ms) postupovat jinak než uvádí Lake.

Podle nich se budou stará SVJ řídit až na výjimky NOZ, konkrétně podle § 3 041 a násl. Cituji část § 3041 – Právní povaha právnických osob upravených tímto zákonem se řídí ustanoveními tohoto zákona ode dne nabytí jeho účinnosti…

Vzhledem ke změně věcné podstaty jednotky má na převod vlastnického práva k jednotkám vzniklých před účinností NOZ po účinnosti NOZ dopadat i nadále zákon o vlastnictví bytů jednak z hlediska předmětu převodu vlastnického práva (budou převáděny jednotky vymezené dosavadním zákonem o vlastnictví bytů), jednak z hlediska povinných náležitostí smlouvy stanovených zákonem o vlastnictví bytů (pokud jde o označení předmětu převodu a další náležitosti předepisované v § 6 zákona o vlastnictví bytů). K transformaci na (nové) jednotky vymezené NOZ by došlo teprve tehdy, pokud by vlastníci jednotek změnili prohlášení dle § 1169 NOZ. Z toho důvodu po nabytí účinnosti NOZ povede katastr nemovitostí seznam jak jednotek vymezených podle zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, tak jednotek vymezených podle NOZ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.