Vložil lake, 2. Červen 2013 - 7:35

Penik, děláte z jednoduché záležitosti neřešitelný problém. Buď nejste ve výboru a netušíte jak to chodí, nebo ve výboru jste – v tom případě jste neschopný člen výboru.

Jestliže se něco neplánovaně pokazí, pak lze většinou předpokládat, že na dlouhodobých zálohách je částka, odpovídající dosavadnímu „vybydlování“ domu. Viz Reserve Study, psal jsem o tom.

Kalkulace:
Jestliže Váš výtah je starý 5 let, má životnost 30 let a ke generální opravě bude nutno vydat 1 milion Kč, měli byste na tento účel vybírat na zálohách 2800 Kč měsíčně. Po pěti letech od zprovoznění výtahu má SVJ na tento účel našetřeno přesně 168000 Kč.
To je pro vás nepřekonatelný problém, zajistit si zbývajících 7000 Kč do ceny Vaší opravy???
Pokud jsou peníze nedostupné (na termínovaném vkladu), pak se na opravu výtahu prostě složí vlastníci jednotek svými příspěvky. Vždyť je v JEJICH zájmu, aby výtah fungoval. Napadlo Vás to vůbec?

Je možno financovat i půjčkou pouze od některých vlastníků. Chybějící příspěvky od ostatních bude pak SVJ vymáhat dodatečně, po provedené opravě.

Příspěvky od vlastníků mohou být vymáhány buď jednorázově, nebo na základě odsouhlaseného splátkového kalendáře. Pro překonání své krátkodobé finanační nedostatečnosti si SVJ může vzít bankovní půjčku či úvěr. To je – pokud to nevíte – naprosto běžný způsob zajištění finančního zdroje už od 13. století. Objevujete Ameriku?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.