Vložil lake, 1. Červen 2013 - 21:48

Paní Karlolíno,
Vaše úvaha o příspěvcích je srozumitelná. Vždyť SVJ je pouhý můj sluha. Tento sluha je povinen doložit mi na co konkrétně jsou určeny příspěvky, které ode mne požaduje (§ 15 odst. 1 ZoVB).

Upozorňuji však, že Vámi popsaný postup má háček – nebo spíše pořádný hák. Podle Občanského zákoníku § 495 platí: „Platnosti závazku nebrání, není-li vyjádřen důvod, na základě kterého je dlužník povinen plnit. Věřitel je však povinen prokázat důvod závazku.“ Pokud tedy nezaplatíte příspěvek, jehož oprávněnost Vám SVJ neprokáže, nebo nesložíte částku do soudní úschovy, můžete se ocitnout před soudem.
---------------------------------------------------------------------------------

Větším problémem než příspěvky jsou ovšem zálohy na správu domu (§ 15 odst. 2 ZoVB). V případě záloh je nutno trvat na schváleném a pravidelně aktualizovaném plánu (Reserve Study). Jinak výbor není schopen prokázat oprávněnost záloh, a Vy si nemůžete nijak zkontrolovat zda byly či budou vynaloženy účelně a na správu domu.

Zdá se, že část členů SVJ se pohybuje v jakémsi skanzenu z doby raného socialismu: Všichni přece budujeme náš dům, soudruhu. Je neslušné ptát se, zda to soudruzi nahoře dělají dobře – jak bys o tom mohl, soudruhu, zapochybovat! Vždyť dostali důvěru pracujícího lidu a určitě dělají vše pro blaho a vzkvétání domu. Že to nejsou schopni doložit – ale to je malichernost. Vždyť si všichni věříme a máme společný budovatelský cíl, soudruhu. Takže plať naslepo, nebo tě dáme do gulagu (k soudu).
-----------------------------------------------------------------------------

Bohužel tzv. placení „předsedovi do klobouku“ je velmi populární: je Vám sdělena nic neříkající částka „21.50 Kč/m2“ bez toho, že by výbor byl schopen prokázat na co je určena, kdy nastane potřeba čerpání, z jakých dílčích položek se tato platba skládá. Nikdo se neobtěžuje Vám doložit, co se s domem má dít za rok, za pět, za deset let a na co vlastně platíte.

Když se jako vlastník odvážíte zeptat na tyto nezbytné podrobnosti, nejspíše od předsedy namísto konkrétních informací dostanete výhrůžku, že Vás dají k soudu. Označí Vás za prudiče, k tomu si bude předseda klepat na čelo a volat: „Tohle nikdo nikdy nechtěl vědět!“, popřípadě (druhá verze) „Tohle přece vůbec nejde naplánovat!“

Lenost, neschopnost, zatajování, zastrašování. To je bohužel realita v tisících SVJ v tomto státě.

Předem se omlouvám všem poctivým členům výborů, kteří vědí, že SVJ není pánem, ale sluhou vlastníků. Na vás nebyla ta slova mířena.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.