Vložil lake, 31. Prosinec 2014 - 20:09

Pane Vítku,
já přece netvrdím, že by stanovy „starých“ SVJ měla být s něčím v rozporu! Ten Vámi tvrzený rozpor prostě neexistuje. Naopak platí, že právní stav a obsah stanov stávajících SVJ(2000) je v plném souladu s dosavadní právní úpravou, s nynějším právním stavem a hlavně je v plném souladu s NOZ a jeho § 3028.

Tam, kde Vy – znejistěn a zmaten – vidíte nějaké „rozpory“, já vidím pouze právo, spravedlnost, stabilitu, klid, trvání, legitimní očekávání v neměnnost právních vztahů, posílenou důvěru v právo a pocit právní jistoty. Samé dobré věci …

Ten, kdo pohrdá právem a chce hystericky vnášet chaos do trvajících právních vztahů, to ovšem může vidět jinak. Bourat vše a revolučně nastolovat „nové lepší pořádky“ – to nikdy v minulosti nedopadlo dobře. Takové pokoutní advokáty Velké Bytové Revoluce by měli zavírat do blázinců, nebo do vězení, pro šíření poplašných zpráv milionům občanů.
---------------------------------------------------------------------------------

Na závěr to znovu zopakuji, protože mám svatou trpělivost a budu zde popisovat známé právní skutečnosti tak dlouho, dokud to propagandou zmatení čtenáři nepochopí:

  • Bytové vlastnictví podle ZoVB je odlišné od bytového spoluvlastnictví podle NOZ. Jde prostě o dvě (vedle sebe stojící) nezaměnitelné definice vlastnictví jednotek a žádný rozpor s ničím v tom nehledejte.
  • Právnická osoba SVJ(2000) podle ZoVB je osobou odlišnou od právnické osoby SVJ(2012) podle NOZ. Jde prostě o dvě (vedle sebe existující) nezaměnitelné právnické osoby a žádný rozpor s ničím v tom nehledejte.

Tvůrce NOZ profesor Eliáš si přece dal velikou práci, aby nepřevzal z existující právní úpravy vůbec nic. Vytvořil zcela nové spoluvlastnické vztahy k budově, rozdělené na zcela jiné a odlišně definované jednotky. Vytvořil k tomu zcela novou právnickou osobu, která má odlišnou právní způsobilost a logicky musí mít i odlišné stanovy podle NOZ. Tato osoba může existovat pouze v rámci účinnosti NOZ, tedy nejdříve ode dne 1.1.2014.

A protože toho dne rejstříkový soud neměl úřední hodiny, první SVJ(2012), které má stanovy podle NOZ, mohlo v České republice vzniknout nejdříve dne 2.ledna 2014.

Pěkný nový rok přeju všem, a myslete hlavou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.