Vložil Tomáš Hajný (bez ověření), 15. Září 2013 - 2:12

Předesílám, že nejsem právník, nicméně NOZ jsem si prostudoval (a znám ZoVB, protože jsem skoro 8 let předsedou výboru SVJ). Pokud jde o mnou nalezené hlavní změny a rozdíly:

  • V první řadě se budou některá SVJ nucená přejmenovat, protože nově musí být v názvu výraz „Společenství vlastníků“, kdežto dříve byl povinný pouze výraz „Společenství“.
  • V novém zákoně je institut „pověřeného vlastníka“ nahrazený „předsedou společenství“; podobně se v NOZ nevyskytuje původní termín „prohlášení vlastníka budovy“ nýbrž jen „prohlášení“ – může být vhodné formulaci ve stanovách změnit.
  • Stanovy nově musí obsahovat některé informace, které dříve nebyly dle ZoVB požadované – např. pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství (viz §1200), který v ZoVB ani původních vzorových stanovách vůbec nefiguruje.
  • Pochopitelně je vhodné odstranit odkazy na ZoVB a nahradit je odkazy na NOZ
  • Nový zákon uvolňuje pravidla týkající se potřebné většiny (víceméně pro vše stačí nadpoloviční většina přítomných na shromáždění), přičemž ale zároveň umožňuje, aby stanovy určovaly pro některé otázky vyšší počet potřebných hlasů; z tohoto tedy automaticky neplyne nutnost změny stanov, ale je vhodné zvážit, zda nové úpravy nevyužít a potřebnou hranici nesnížit

K dalším dotazům – podle zákona je souhlas 100% vlastníků potřebných při _vytvoření_ stanov, tedy při vzniku nového společenství. Ke změně stanov naopak teoreticky stačí nadpoloviční většina přítomných na shromáždění _pokud_ v původních stanovách není obsažený požadavek na schvalování změny stanov vyšším podílem.

Pokud jde o platnost ZoVB – NOZ tento zákon „zrušuje“ a použití jeho původních ustanovení se po začátku účinnosti NOZ (1.1.2014) omezuje jen na několik vymezených případů. Konkrétně zmíněný §3063 NOZ _neříká_, že se pro SVJ vzniklá dle ZoVB bude nadále používat ZoVB, nýbrž to, že u domů, kde už byly nějaké jednotky převedené podle ZoVB, nebude použité striktní ustanovení NOZ, které brání zapsat do katastru převody dalších jednotek v případě, že při naplnění podmínek stanovených v NOZ nedojde ke vzniku SVJ (schválení stanov a následnému zápisu do rejstříku). Tříletá lhůta je tam hlavně proto, že NOZ má na stanovy oproti ZoVB určité dodatečné požadavky a čistě teoreticky by při jejich nesplnění přestaly 1.1.2014 platit celé stanovy jako celek. Nicméně i tak ustanovení stanov, která by byla v rozporu se závaznými ustanoveními NOZ, nejsou od 1.1.2014 platná a místo nich se použije příslušné ustanovení NOZ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.