Vložil lake, 20. Květen 2013 - 6:03

Svaz českých a moravských bytových družstev (SČMBD) http://www.scmbd.cz/ má stovky členů, má legislativně právní odbor,který poskytuje konzultace členským družstvům a spolupracuje i s externími právníky.

Na svém webu zveřejnil SČMBD nařízení vlády č. 371/2004 Sb., Vzorové stanovy společenství vlastníků jednotek, s komentářem (autor neuveden). Viz http://www.scmbd.cz/…s-komentarem. Pro osvěžení paměti, článek IV vzorových stanov SVJ (z větší části shodný s textem § 11 odst. 5 ZoVB) zní takto:

  • „Čl. IV Změny společných částí domu
    Společenství dále zajišťuje se souhlasem všech členů společenství změny účelu užívání stavby a změny stavby, pokud není dále uvedeno jinak.
    Stavební úpravy spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, zajišťuje společenství se souhlasem nejméně tříčtvrtinové většiny všech členů společenství.“

Podívejme se, co k tomu říkají odborníci z SČMBD. Komentář, zpracovaný legislativně-právním odborem SČMBD, k článku IV začíná takto:

  • „K článku IV. V tomto článku se uvádějí činnosti, které nepatří mezi správu domu a mají povahu změny stavby a změny v užívání stavby. (…).“

Aha. Je zjevné, že také právníci SČMBD v souladu se zněním ZoVB dospěli k názoru, že rozhodování o technickém zhodnocení stavby (rekonstrukce a modernizace) nespadá pod správu domu o níž rozhoduje společenství.

Je tomu tak z toho ústavně konformního důvodu, že nejde o pouhou údržbu a opravy, nýbrž o něco víc: o změnu cizího majetku. A k tomu SVJ není oprávněno. SVJ je jen správce, sluha, pamatujete?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.