Vložil janeček (bez ověření), 25. Květen 2013 - 23:34

Tak přiznávám, že se v pojmech trochu ztrácím. Už nechci ale rozebírat případ pana Vorálka, v mých bytech je to ve všech případech jednodušší, neboť jsou oba podíly totožné. To že jsem tady začal pročítat komentáře byla vlastně příprava na včerejší shromáždění vlastníků, které bylo opět dramatické. Informovaná většina byla válcována řvoucí menšinou. Někteří členové totiž neuznávají příspěvky na zálohy na správu ve výši spoluvlastnických podílů zapsaných v katastru nemovitostí, tvrdí, že byly od počátku zapsány špatně. Vlastním v tomto domě byt 2roky a shromáždění prý kdysi v dávné minulosti schválilo placení záloh na opravy a údržbu jakýmsi paušálním způsobem – ty tolik a ty tolik. Zápisy se nedělaly, někteří si to nepamatují. Předsedovi pochopitelně vyšlo nejméně, ale, pokud vím, není v rozporu, že neplatí všichni stejně, když to (údajně) schválilo shromáždění. Teď se však některým vlastníkům (zhruba polovině) zdá tento způsob nesprávný a snaží se ho změnit na platby podle podílů v katastru. Problém je v tom, že se u předmětných bytů jedná o podkrovní jednotky, které mají jakési obezděné trámy u podlahy o šířce asi 50cm a vlastníci tvrdí, že se to do podlahové plochy nepočítá. Dokonce si nechali asi od staveního odboru úřadu vystavit doklad, že podlahová plocha je menší. Tak platí o 500 až 700 Kč měsíčně méně, než by měli platit podle podílů.

No a tak byla včera schůze shromáždění. Že se nemohou uplatňovat plné moci se snažila řvoucí menšina zpochybnit (ve stanovách to ale nemáme), ale protože jsem byl pověřen zápisem a hlasováním, tak to tam nedávám. Hlasování dopadlo fifty fifty, resp. se to láme na jednom členovi, který vlastní byt s manželkou, ale ne jako SJM, ale ideálními polovinami. A na schůzi byl pouze jeden:

  • jak je to v tomto případě – plnou moc neměl a kdyby ji měl, tak by platila a nebo rozhodnutí NS je totální, tj. není možné zmocnění ani v těchto případech? A hlasuje pouze svým polovičním podílem, nebo za celou bytovou jednotku?
  • a může se jeden z manželů, který vlastní byt nechat zastoupit druhým manželem/lkou?
  • a pokud budeme mít ve stanovách možnost použít plné moci a některý z vlastníků ji podepíše více lidem (což se u nás už také v minulosti stalo), tak která platí?

Děkuji za odpovědi. janeček

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.