Vložil Tomáš. (bez ověření), 19. Květen 2013 - 17:22

Pane Lake

smlouva o převodu družstevního bytu do vlastnictví je potvrzena katastrálním úřadem. Podrobně je tam rozepsáno veškeré příslušenství společných částí budovy ovšem bez podlahové plochy. Dále se píše, že spoluvlastnický podíl na společných částech budovy je určen poměrem velikosti podlahové plochy jednotky k celkové ploše všech jednotek v domě. Toto znění mně však zásadně nevadí. U vlastníctví mé byt. jednotky znám: Podlahovou plochu, vytápěnou plochu a užitnou plochu. To stejné znám i za všechny bytové jednotky celkem. Ve svém příspěvku poznamenávám jak by mohlo (mělo) vypadat srozumitelnější znění našich stanov v §u 15 odst. 1 zákona 72/94. Vadí mně však rozporuplné rozúčtování odměny správce a odměn stautárnímu orgánu SVJ bez písemného souhlasu všech majitelů bytových jednotek tak, jak je stanoveno i v dosavadním znění našich stanov. Tento způsob rozúčtování si zřejmě stanovil sám správce. Domnívám se, že uplaťnuje tento způsob rozúčtování na základě smlouvy se správcem, potvrzenou výborem, kde je napsáno, že odměna správci je stanovena na bytovou jednotku. Neuznává, že toto může uplatnit pouze při fakturaci na SVJ, nikoliv však vůči vlastníkům bytových jednotek. O těchto nešvarech správců jste vedl již mnohačetnou diskuzi na portále SVJ. Mně však mnohem více vadí další nešvary v řízení SVJ.

  1. Není přece možné, aby zálohy na opravy byly neúměrně zvýšeny proti skutečné potřebě a nebyl tento přeplatek vlastníkům bytových jednotek vrácen. Přeplatek je zřejmě zúčtován do tvz. „Fondu oprav???“ s úmyslem po několika letech použit na rekonstrukci či modernizaci domu aniž by toto bylo předem projednáno a schváleno členskou schůzí.
  2. Dále jsem psal o mé reklamaci na neplatné rozúčtování odměn správci za rok 2011 a 2012 kdy mně správce pouze odpověděl, že rozúčtování bylo provedeno dle zákonných norem. Do dnešního dne správce a i náš výbor o těchto zákonných normách zarytě mlčí.
  3. Podal jsem další reklamaci na to, že zálohy na opravy domu nebyly po skončení roku vyúčtovány a že žádám o jejich vyúčtování.
  4. Upozorníl jsem správce, že nedodržuje smlouvu o vedení našeho SVJ jako samostatné účetní jednotky.
  5. Že vlastníkům účetních jednotek je znemožňováno provést kontrolu všech účetních záznamů není pro Vás určitě novinkou. U nás se to tak děje.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.