NOZ § 1 177 podle MS

Vložil Pavel, 17. Květen 2013 - 23:35 ::

Dotaz na MS:

„Podle § 1 178 požádá-li o to vlastník jednotky, sdělí mu osoba odpovědná za správu domu jméno a adresu kteréhokoli vlastníka jednotky nebo nájemce v domě.

V § 1 177 se sice vlastníkovi jednotky ukládá, aby oznámil, že se stal vlastníkem jednotky nebo že přenechal jednotku do užívání jiné osobě, ale za nesplnění této povinnosti jsem v NOZ nenašel sankci.

Je možné sankci za toto porušení NOZ vtělit do stanov?“

Odpověď z MS:

Vážený pane,

děkujeme za Váš e-mailový dotaz.

V soukromém právu sankce řeší konflikt mezi jednotlivci, nikoliv konflikt mezi jednotlivcem a orgánem veřejné moci, jako tomu je ve veřejném právu. Sankce vzniká již deliktem a jejím hlavním účelem je odčinit újmu způsobenou jednotlivci a plně mu nahradit, co mu bylo v jeho soukromé sféře způsobeno.

Nestanoví-li sankci přímo NOZ, pak je možné ji vtělit do stanov a popsat v nich delikt, za který bude vymáhána. Uložená sankce však nesmí být v rozporu s kogentními ustanoveními NOZ, dobrými mravy, veřejný pořádkem nebo právem týkajícím se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti (§ 1 odst. 2 NOZ).

Na závěr si dovoluji poznamenat, že Ministerstvo spravedlnosti je ústředním orgánem státní správy pro soudy, státní zastupitelství, vězeňství, probaci a mediaci a do jeho působnosti nespadá podávání závazného výkladu právních předpisů. K tomuto je věcně příslušný nezávislý soud, na jehož rozhodování nemůže mít Ministerstvo spravedlnosti žádný vliv. Proto považujte výše uvedený právní názor pouze za informativní.

S pozdravem

Mgr. Filip Glotzmann

vedoucí Komise pro aplikaci nové civilní legislativy


Pozn.:

V současné době nechci navrhovat do stanov sankce za § 1 178. Jen jsem testoval možnost, zda za neplnění je možné podle NOZ udělit sankci.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.