Změna a rekonstrukce půdního prostoru na bytovou jednotku

Vložil Helena Moučková (bez ověření), 30. Duben 2013 - 14:18 ::

Bydlíme 30 let v činžovním cihlovém jednopatrovém domě, který patřil a byl spravován LBD. Po revoluci se zrušil společný účet desítek domů a každý dům si nájemným + příspěvkem do fondu oprav začal spořit na vlastní účet. Ze strachu, aby družstvo dům neprodalo, si všichni postupně nechali převést byty do osobního vlastnictví a tudíš jsme byli nuceni založit Společenství vlastníků bytových jednotek. My, jako rodina, jsme už před 15-ti lety usilovali o získání půdního prostoru, který je bezprostředně nad naším bytem a chtěli ho změnit a rekonstruovat na bytovou jednotku pro jedno z našich dospělých dětí. 3 sousedé však nesouhlasili, tak jsme to vzdali. Nyní po 15-ti letech jsme to zkusili znovu a tentokrát 2 sousedé se situací odmítají zabývat, i se k ní vyjadřovat. Ostatní ze 13 bytů souhlasí. Domu chybí peníze, nájemné a příspěvky do fondu nestačí na nutné opravy. Půdní prostor chceme samozřejmě odkoupit za běžnou kupní cenu. Lze brát odmítnutí vyjádření se ke společnému nebytovému prostoru jako souhlas nebo nesouhlas? Lze se zdržet hlasování? Nevíme si s tím rady. ELEN

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Svobodná vůle (bez ověření), 30. Duben 2013 - 16:00

    Vážená paní Moučková,

    kupní smlouva je dvoustranný právní úkon, jejíž uzavření předpokládá, že obě smluvní strany projeví svou vůli.

    Tohle zpravidla chápe člověk ve věku ~4 let.

    Tady je to patrně navíc zajímavější v tom, že „předmět“ koupě není patrně samostatnou věcí v právním smyslu. To by se ovšem vyřešit dalo, zatímco projev svobodné vůle „dobrovolně“ nevynutíte.

    Vložil lake, 30. Duben 2013 - 14:32

    Neexistuje nic takového jako „odkoupení půdního prostoru“. Přečtěte si v ZoVB část týkající se smlouvy o výstavbě. Na smlouvě musíte samozřejmě mít podpisy všech. Nejde o žádné „hlasování“ a chybějící podpis nelze považovat za „souhlas“.

    Mimochodem: Mám zde na stole smlouvu, podle které mi prodáváte Váš byt za 200 tisíc Kč. Váš podpis na smlouvě chybí. Mohu to považovat za Váš souhlas, že?

    lake

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".