Vložil lake, 28. Duben 2013 - 12:15

Magdo, položte si otázku: kdo je vlastníkem pořízeného majetku? Jsou dvě možnosti:

(1) První možnost: Jde údajně o společný majetek vlastníků jednotek.
To je ovšem vyloučeno: takový společný majetek by musel být uveden v Prohlášení vlastníka. Výbor Vám nemůže poručit, abyste se stala spoluvlastnicí dalšího majetku, neuvedeného v Prohlášení. Píše se zde od počátku o INVESTICÍCH, což je pořízení NOVÉHO majetku.

Pan anonn je zcela mimo: plete si investice se správou, provozem a opravami domu. Zřejmě nezná ZoVB, nevyzná se v účtování o majetku. Ani neví jaké jsou pravomoci výboru.

Nemůže tedy jít o společný majetek, jestliže nebylo hlasováno p změně Prohlášení podle § 11 odst. 4 ZoVB. Vlastníky tohoto majetku jsou pouze ty osoby, které si tento majetek pořídily. Nemají právo požadovat od Vás, abyste se jim skládala na jejich hračky (např. nikoliv nutný kamerový stystém, který není uveden v Prohlášení). SVJ nemá zákonné oprávnění kupovat vlastníkům jednotek dárky. A už vůbec ne z vybraných záloh na správu domu podle § 15 odst. 2 ZoVB.

(2) Druhá možnost: Jde o majetek ve vlastnictví SVJ – právnické osoby
To poznáte snadno: takový majetek musí být uveden v inventurních seznamech jako dlouhodobý hmotný majetek SVJ. V tomto případě ovšem nastává zcela jiná situace: SVJ je povinno tvrdit a prokazovat, že šlo o pořízení majetku za účelem správy domu podle § 9 odst. 1 ZoVB.

Pokud byste se obrátila na soud, bude řešit jako otázku předběžnou právě toto: Jde o zařízení, kterým SVJ zajišťuje pro vlastníky bytového domu jeho lepší využití? Jde tedy o správu domu, nebo nejde o správu domu?

Jestliže jde o náklad na správu domu, vzniklo SVJ zákonné oprávnění požadovat od vlastníků jednotek příspěvek na správu podle § 15 odst. 1 ZOVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.