Vložil Anonymous, 5. Leden 2008 - 19:47

Ve vašem případě jde o problém, kterému by se měla věnovat pozornost již v počátcích „revitalizačních“ zásahů na panelovém domě. Z neznalosti dopadů jednotlivých zásahů, zejména vlivem výmeny oken za plastová ale i zateplování, se provádí tyto podstatné zasahy v nevhodném pořadí. Téměř se opomíjí to, že potrubí VZT je umístěno v byt. jádře. Probíhající nekoordinované výměny byt. jader tak následně znemožňují případné tech. zásahy pro zlepšení funkčnosti centrál. soustav větrání. Dopadem jsou jsou pak známé problémy se změnou vnitř. klima bytů (plísně, kondenzace par, i pronikání pachů, kouře).

Dle mého názoru nemůže jít o občansko právní vztah, protože problém je způsoben nefunkčností tech. zařízení domu jako společ. části domu, a je na výboru aby se problémem zabýval. Obecně je vůbec´údržbě VZT věnována malá pozornost. Kdo vám provádí tech. správu ?

Souhlasím s názory „Díry“, „Kouř 2 a 3“. Z vlastní zkušenosti vím, že průnik může způsobovat netěsnost v prostupech potrubí stropem v byt. jádře. Ty se zjistí obvykle při rekonstrukci, zejména kolem větrací šachty z její zadní strany kam není jinak vidět.

Řešení dle názoru dle „Kouř 3“ je však třeba řešit před rekonstrukcemi nebo systematicky v souběhu při revitalizaci.

k.kolar@centru­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.