Vložil lake, 7. Duben 2013 - 23:45

Pane Anonymus, neznáte zákon o vlastnictví bytů. Proto je Váš názor zcela mimo realitu. Přečtětěte si § 9a odst. 1 ZoVB. Navíc si pletetete zastupování vlastníků (na základě plné moci) s činěním právních úkonů SVJ svým vlastním jménem. K Vaší zdánlivé námitce lze říci, že pramení pouze z Vaší neznalosti práva.

  1. O užívání společných prostor (tedy i o jejich pronájmu) rozhodují vlastníci jednotek většinou podle § 11 odst. 2 ZoVB. To znamená nadpoloviční většinou.
  2. K uzavření smlouvy o pronájmu s cizí osobou (což je – pokud to nevíte – právní úkon) je ale nezbytný podpis všech vlastníků jednotek. Viz § 12 ZoVB: „Z právních úkonů týkajících se společné věci jsou vlastníci jednotek oprávněni a povinni v poměru odpovídajícím velikosti jejich spoluvlastnických podílů (§ 8 odst. 2).“

Takže spoluvlastníci mohou většinou rozhodnout, že místnost nebude užívat žádný z nich a SVJ ji bude pronajímat. Účastníkem smlouvy na straně pronajímatele je pouze SVJ – právnická osoba. Kdyby měli pronajímat tutéž místnost vlastníci sami, musely by na smlouvě být podpisy nájemce a VŠECH vlastníků jednotek. Už je jasný ten rozdíl?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.