Vložil lake, 7. Duben 2013 - 13:18

Pane Anonymus,
přečtěte si FAQ. Jistěže SVJ jako pronajímatel musí vždy mít souhlas vlastníka. Ale o tom zde nikdo nediskutoval, ani toto nerozporoval. To se rozumí samo sebou.

Nemáte pravdu v tom, že by ZoVB neřešil pronájem. Nájem a pronájem jsou jen dvě strany téže mince. Jeden pronajímá, druhý si pronajímá. V ZOVB je přece výslovně uvedeno: „Společenství je oprávněno činit právní úkony, především uzavírat smlouvy ve věcech předmětu své činnosti podle tohoto zákona, zejména k (…) nájmu v případech nájmu společných částí domu a dále k nájmu jednotek ve spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek.“.

Z uvedeného je zřejmé, že SVJ je oprávněno uzavírat „smlouvy k nájmu“. Ze znění zákona nelze žádným způsobem dovodit, že by SVJ snad mělo zákaz činit právní úkony jako pronajímatel.

Pronajímání zajišťované SVJ je naprosto logické. K uzavření nájemní smlouvy by totiž na straně pronajímatele musely být podpisy VŠECH vlastníků jednotek v domě, jinak by šlo o právní úkon neplatný. Jestliže smlouvu uzavře SVJ svým jménem (což zákon výslovně předvídá) jde o podstatně jednodušší situaci jak při rozhodování, tak při uzavírání smlouvy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.