Vložil lake, 1. Duben 2013 - 13:49

Nemáte pravdu. Bezrozměrný údaj indikátoru nemá nic společného ani s Vaší „spotřebou tepla“, ani s „registrací dodávky tepelné energie“, což je přesně termín použitý v zákonu.

Bezrozměrný údaj indikátoru nelze využít ani nepřímo či poměrně k výpočtu spotřeby tepelné energie. To si snad děláte legraci. Indikátory pouze slouží k rozúčtování topných nákladů. Vraťte se do šesté třídy základní školy a projděte si učebnici fyziky.

Platná vyhláška č. 194/2007 Sb. uvádí v § 7 odst. 4 pouze tento výčet přístrojů: „Měřicí a indikační technika5), uplatněná u spotřebitelů v zúčtovací jednotce, se instaluje u všech spotřebitelů a je shodného principu a provedení.“. Může se tedy jednat o některý z těchto přístrojů:

  • Měřiče tepla (kalorimetry), nebo
  • Registrační měřiče tepla (ty zaznamenávají odebranou energii kontinuálně, tedy registrují dodávku tepelné energie v čase (např. po hodinách, po dnech nebo po měsících).
  • Indikátory (IRTN), např. podle ČSN EN 834 (Indikátory pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy – Indikátory napájené elektrickou energií) a podle ČSN EN 835 (Indikátory pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy – Indikátory bez napájení elektrickou energií pracující na principu odparu kapaliny).

Přístroje „registrující dodávku tepelné energie“ by tedy mohly být jedině registrační kalorimetry s cenou převyšující 4000 Kč za kus. Takový výklad zákona je zjevně nerozumný, takže zákonodárce tím myslel něco jiného. Nikdo v tomto státě ovšem netuší co. Je to něco jako slonoprase obecné. Vy snad víte jak vypadá?

  • Nejde o měřidla tepla podle zákona 505/1990 Sb. o metrologii.
  • Nejde ani o indikátory podle ČSN EN 834 a 835. V opačném případě by se zákonodárce vyjádřil srozumitelně a použil by závazný technický termín „indikátory“ podle evropské normy.

Neurčitý termín zákonodárcem použitý (slonoprase) se neobejde bez definice, avšak ta zatím chybí. Takže já si počkám na prováděcí vyhlášku…

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.