Řešení chyb v NOZ

Vložil Pavel, 30. Březen 2013 - 11:25 ::

Hlavní tvůrce NOZ přiznává, že v NOZ jsou chyby a nabízí jejich řešení:

„Samozřejmě, že jsou i v novém občanském zákoníku chyby. Stejně tak jsou také ve starém. Bez chyb je jen Bible. Od toho je výklad a judikatura, aby s pomocí základních právních zásad případné nedostatky překlenuly.“

Citováno z Právního rádce 3/2013, str. 18–20.

Jednou z chyb podle mého názoru je, že NOZ vůbec neřeší, podle čeho se má řídit cca 53 000 SVJ vzniklých do 31.12.2013. To zkrátka autoři opomenuli. Proto se to řeší výkladem prostřednictvím speciálního útvaru na MS. Tento útvar nepublikuje soukromé názory několika osob, ale snaží se vysvětlit, jak by to bylo v NOZ napsáno, kdyby NOZ tvořili autoři, kteří problematice rozumí.

Jsou připraveny statisíce brožurek, které budou NOZ vysvětlovat. Připravuje se seriál v televizi.

Následně vyjdou komentáře k NOZ, které budou v obdobném duchu, předpokládám.

No a soudci pak na základě úmyslu tvůrců zákona a doktríny vytvoří judikaturu.

Pokud se udělá chyba v jiných oblastech práva (např. o něčem se nejasně řekne, že je to kolečko a příslušné ministerstvo tvrdí, že je to jasný čtvereček), tak se přijme následně novela, která uvede, že pro zvýšení právní jistoty se jedná o čtvereček, že to není faktická změna, ale že to bylo v zákoně od začátku. A tím to bude postaveno najisto!!

Hezké Velikonoce!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.