Vložil lake, 31. Březen 2013 - 18:29

Pane Zahradníku,
netřeba být zklamán, na dotazy tohoto typu se skutečně nedá zde odpovědět. Vy byste musel požádat Váš výbor o předložení Reserve Study, včetně dlouhodobého plánu cashflow (finančních toků), aby se dalo odhadnout jaká částka záloh bude nutná v následujících měsících a budoucích letech.

Jako příklad poslouží Vaše informace o „nových výtazích“.
Jsou tedy dva, tři, čtyři? Počet pater čtyři, osm, deset? A co znamená „nové“ výtahy? Komplet nové, nebo pouze kabina + kladky a lana, nebo ještě stroj, elektronika, automatické nerezové dveře v patrech? Nebo ještě něco jiného? Nebo jde dokonce skutečně o nové výtahy, t.j. v domě dosud výtah není a musí být vybudovány včetně šachet? A zadáte to přímo výrobci, nebo si necháte výtah smontovat levněji místní firmou?
A to byla jen jediná položka.

Ohledně výše záloh jen na tento jediný účel zase dám snadno pochopitelný příklad:

  • Pokud se má na „výtahy“ napřed naspořit plná částka během 4 let a pak realizovat, pak možná 50 Kč/m2 by byla správná částka ?
  • Ale pokud se „výtahy“ mají financovat úvěrem na 20 let, splatným teprve po výstavbě výtahů, pak možná 18 Kč/m2 je dnes tou pravou částkou a v roce 2018 se zvýší na 30 Kč/m2 k úhradě úvěru ?

Obojí je možná naprosto správně, nebo možná naprosto špatně. Nikdo neví. Pokud necháte výbor, aby jen tahal čísla z klobouku jako králíky, neptejte se zde na jejich správnost. Na nepodložený odhad se nedá říci nic. Pokud to ale výbor řádně plánuje, pak má jistě hotovou Reserve Study a už ji dávno měl předložit shromáždění ke schválení.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.