fond oprav, vlastnický podíl, výše platby

Vložil Martin Zahradník (bez ověření), 28. Březen 2013 - 19:05 ::

Dobrý den,

V našem SJV se platí pravidelně do tzv. "fondu oprav" 20 Kč/m2 vlastnického podílu.

Mám dvě otázky:

  1. Na schůzi vyšlo na jevo, že si pár lidí myslí, že 20 Kč na metr čtvereční je až dost, a že bychom to neměli ani dočasně zvyšovat (byl návrh na dočasné navýšení na 2 roky kvůli potřebě financovat nové výtahy) - tedy by mě zajímalo, kolik platíváte jinde? Aby bylo nějaké srovnání, nějaká data...

    Nutno podotknout, že barák je již zateplen a má plastová okna. Rozvody plynu jsou též nové, kanalizace a střecha také opraveny. Teď se musí udělat ty výtahy, a možná někdy v budoucnu předělat stupačky pro vodu. To jen tak pro info, jak je to s investicemi.

  2. Některým lidem se nelíbí, proč by vlastně měli přispívat do "fondu oprav" dle vlastnického podílu - proč neplatí všichni stejně, nezávisle na velikosti bytu. Ostatně, výtah, střechu, zahradu, stupačky... používají všichni stejně, nezávisle na velikosti bytu. Tak proč by příspěvek závislý měl být? Nějak nevím, jak na toto odpovědět...

Díky moc
Martin Zahradník

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Jarda12345 (bez ověření), 8. Srpen 2019 - 22:08

    Dobry den. Chci se zeptat. Budou se delat nove destove svody. Bude se bourat u mne v byte. Mam narok na to aby my svj zaplatila i za vymalovani nebo ne?

    Vložil JaVa, 9. Srpen 2019 - 7:41

    Zkuste si pročíst tento §:

    § 1183/89/2012 Sb.,

    (1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

    (2) Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků, a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám.

    Přeji hezký den.JaVa

    Vložil Peter Boledovič (bez ověření), 29. Březen 2013 - 20:18

    Argument proč musí, nebo by měli, vlastníci přispívat do FO podle vlastnického podílu je zcela jasný – podle vlastnického podílu mají přeci hlasovací podíl (právo, sílu…)na shromáždění SVJ. A podle výše FO dosáhnete na výhodnější úvěry, máte lepší vyjednávací podmínky u banky.

    Vložil NeznáIek˙ (bez ověření), 29. Březen 2013 - 4:47
    • pane Zahradníku, to vypadá jako by jste číslo „20 Kč na metr čtvereční“ vytáhli z klobouku. Přeci musíte jasně spočítat kolik potřebujete. Pro nové výtahy se zde dočtete, že souhlasu je třeba 100%
    • nelíbit se jim to může. Pokud ale neuděláte dohodu dle §15/1 o jiném způsobu, mohou se čílit jak chtějí

    N.

    Vložil Martin Zahradník (bez ověření), 31. Březen 2013 - 12:32

    Někde to určitě vypočítané je, já nejsem přímo členem výboru, takže nevím. Mně osobně přijde 20 Kč/m2 zcela v pořádku, rozhodně mi to nepřijde jako něco nadsazeného. Ale můj osobní názor je málo, takže jsem chtěl slyšet názorů více…

    A na navýšení měsíčního příspěvku do FO přece nemusí být 100 %, ale mělo by stačit 75 % účasti na schůzi a hlasování (dle vlastnických podílů) – ne?

    McZ

    Vložil lake, 31. Březen 2013 - 13:08

    Pane Zahradníku, co Vám osobně „přijde“ je bezvýznamné. Jiný vlastník jednotky může naopak žádat, aby SVJ dodržovalo zákon ohledně stanovení výše záloh.

    Váš dotaz je stejně „rozumný“, jako byste se ptal, zda částka za osobní automobil 393 250 Kč je přiměřená nebo není. Jak máme odpovědět, když nevíme, zda si kupujete Rolls-Royce, BMW, Chevolet nebo Trabanta, a neznáme model, motorizaci, úroveň vybavení???

    Neexistuje měsíční příspěvek do „FO“. Ke stanovení výše záloh na správu domu je nutné hlasování podle § 11 odst. 2 ZoVB. Ale důležitější je, zda odhlasovaná částka splňuje podmínky uvedené v § 15 odst. 2 ZoVB. SVJ je povinno Vám prokazovat oprávněnost výše záloh.

    lake

    Vložil Martin Zahradník (bez ověření), 31. Březen 2013 - 15:09

    Nevím odkud berete, že mi něco ""přijde" bezvýznamné" (?) Nevýznamné mi to nepřijde, jen to pro mě osobně není důležité (mezi tím je rozdíl), protože ta částka není podezřelá - vzhledem k tomu, jaký máme úvěr, že je třeba dělat ty výtahy atp. - naopak mi přijde, že by dočasně mohla být vyšší, protože to je (vlastní finanční prostředky) v každém případě levnější než úvěr.

    Můj dotaz mi přišel docela rozumný, neboť jsem uvadl řadu doplňujících informací ("model", "motorizaci"...) - i když chápu, že stále nějaké chybí (třeba kolik máme úvěr a jak je to s jeho splácením).

    Netřeba se hádat, přišel jsem požádat o radu a informace, ne se hádat :) Díky za odkazy na příslušné §. Teď už vím, proč nás ohledně výtahů musí být 75 % - §11 odst. 5.

    Díky
    McZ

    Vložil lake, 31. Březen 2013 - 18:29

    Pane Zahradníku,
    netřeba být zklamán, na dotazy tohoto typu se skutečně nedá zde odpovědět. Vy byste musel požádat Váš výbor o předložení Reserve Study, včetně dlouhodobého plánu cashflow (finančních toků), aby se dalo odhadnout jaká částka záloh bude nutná v následujících měsících a budoucích letech.

    Jako příklad poslouží Vaše informace o „nových výtazích“.
    Jsou tedy dva, tři, čtyři? Počet pater čtyři, osm, deset? A co znamená „nové“ výtahy? Komplet nové, nebo pouze kabina + kladky a lana, nebo ještě stroj, elektronika, automatické nerezové dveře v patrech? Nebo ještě něco jiného? Nebo jde dokonce skutečně o nové výtahy, t.j. v domě dosud výtah není a musí být vybudovány včetně šachet? A zadáte to přímo výrobci, nebo si necháte výtah smontovat levněji místní firmou?
    A to byla jen jediná položka.

    Ohledně výše záloh jen na tento jediný účel zase dám snadno pochopitelný příklad:

    • Pokud se má na „výtahy“ napřed naspořit plná částka během 4 let a pak realizovat, pak možná 50 Kč/m2 by byla správná částka ?
    • Ale pokud se „výtahy“ mají financovat úvěrem na 20 let, splatným teprve po výstavbě výtahů, pak možná 18 Kč/m2 je dnes tou pravou částkou a v roce 2018 se zvýší na 30 Kč/m2 k úhradě úvěru ?

    Obojí je možná naprosto správně, nebo možná naprosto špatně. Nikdo neví. Pokud necháte výbor, aby jen tahal čísla z klobouku jako králíky, neptejte se zde na jejich správnost. Na nepodložený odhad se nedá říci nic. Pokud to ale výbor řádně plánuje, pak má jistě hotovou Reserve Study a už ji dávno měl předložit shromáždění ke schválení.

    lake

    Vložil svj560prachatice_ (bez ověření), 28. Březen 2013 - 22:14

    Dobrý den, my fonf oprav neplatíme, protože neexistuje. Na dlouhodobou správu domu přispíváme v přepočtu 19,90 Kč za M2. Ale máme vše velmi dobře zařízené. Rozhodně pokud máte výtahy doporučuji nesnižovat částku. Při zrodu SVJ bývá na domech investiční dluh, který je potřeba dohnat. Argument proč platit podle podílu: Je spravedlivé aby měl někdo garsonku 25 m2 a platil stejně jako někdo kdo má 4+1 120 M2? Máte vlastické právo v nějakém podílu, proto by jste se měl ve úměrně svému podílu o majetek starat. Pokud by jste platili všichni stejně dostaváte se ke střetu se zákonem o darovací dani. Ten kdo má menší podíl tedy obdarovává toho kdo má podíl větší a měl by zaplatit darovací daň. (výklad právníků druhé největší firmy s byty v ČR) ZOVB je paskvil.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".