Vložil X (bez ověření), 26. Březen 2013 - 12:11

Co je na tom špatného?

Současný zákon umožňuje pouze 3. možnost, což je určitý nedostatek. Autoři zákona to vysvětlili tím, že se chystala masová privatizace obecních a družstevních bytů a nebylo vhodné, aby o velikostech podílů rozhodovali úředníci. Proto zvolili jednoduché kriterium. To je v některých případech nevhodné, protože např. byt s terasou a výhledem na Hradčany přispívá na správu stejně jako stejně velký byt v přízemí s výhledem na parkoviště.

Nyní tedy původní vlastník má možnost určit podíly daleko vyváženěji. Pokud to udělá nevhodně, tak některé byty neprodá nebo prodá jen za sníženou cenu. U společných garáží je vůbec nevhodné mít podíly podle velikosti bytů.

V domech, kde jsou byty přibližně rovnocenné může zvolit variantu stejných podílů, což zjednodušší rozúčtování nákladů, hlasování na schůzi shromáždění, apod.

Podíly na SČD se nově mohou měnit i kdykoliv později při splnění určitých podmínek. To se může hodit např. u společných garáží, pokud současné stanovení podílů nevyhovuje.

Pozn. Bytem se v NObčZ rozumí i současná nebytová jednotka. Provozovny, individuální garáže, apod. umístěné v domě tedy mohou mít jinak určený podíl než podle plochy jako je tomu dosud.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.