NOZ § 1 208/e podle MS

Vložil Pavel, 23. Březen 2013 - 8:01 ::

Dotaz na MS:

„Podle § 1208 „Do působnosti shromáždění patří (…) e) schválení druhu služeb a výše záloh na jejich úhradu (…).“ Předpokládám, že se podle NOZ nebude schvalovat konkrétní výše zálohy na každou službu pro každého člena SVJ.

Předpokládám, že text § 1208/e se bude v praxi vykládat takto: „Do působnosti shromáždění patří (…) e) schválení druhu služeb a způsobu určení výše záloh na jejich úhradu (…).“ Je to možné?“

Odpověď z MS:

Vážený pane, Vámi zmiňované ustanovení směřuje na ty služby, které využívá společenství vlastníků (tj. všichni vlastníci jednotek prostřednictvím svého společenství), nikoliv na služby, které využívá pouze některý z vlastníků jednotek.

Typicky se jedná o elektřinu spotřebovanou za osvětlení na chodbách apod. Není důvodem (a ze zmiňovaného ustanovení to ani neplyne), aby společenství vlastníků zasahovalo do toho, jaké služby a v jaké výši jednotliví vlastníci využívají, pokud si je hradí sami a nikoliv společně prostřednictví vlastníků jednotek.

Tímto bych Vás také chtěl odkázat na výkladové stanovisko expertní skupiny při Ministerstvu spravedlnosti, které se § 1208 (byť jiným písmenem) již zabývalo.

Závěrem mi dovolte poznamenat, že Ministerstvo spravedlnosti je ústředním orgánem státní správy a do jeho působnosti nespadá podávání závazného výkladu právních předpisů. Ten náleží výhradně nezávislým soudům. Považujte tedy prosím výše uvedené právní názory pouze za informativní

S pozdravem

Mgr. Filip Glotzmann

vedoucí Komise pro aplikaci nové civilní legislativy

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.