Vložil lake, 11. Duben 2013 - 5:12

Paní PeDuPles si ve svém příspěvku zřejmě plete dva odlišné právní vztahy:

  • závazek SVJ vůči bance ke splácení úvěru,
  • závazek objednatele díla vůči SVJ k úhradě díla.

Dluh vlastníka jednotky vůči SVJ vznikl v plné výši poskytnutím objednaného věcného plnění (stavebních prací na domě). Objednateli – vlastníkovi jednotky – je přece zcela lhostejné, zda si zhotovitel k vytvoření díla vzal nějaký bankovní úvěr. Také ho nezajímá zda a jak dlouho bude tento úvěr společnost Rychlostav (či SVJ či jiný zhotovitel) splácet. A tento dluh samozřejmě nepřechází na nabyvatele jednotky.

ZoVB se zmiňuje o úvěru poskytnutém SVJ – právnické osobě, ale ani slovem nenaznačuje, že by závazek ke splácení měl automaticky přejít z dlužníka na nabyvatele jednotky. Naopak: ustanovení § 9 odst. 2 ZoVB obsahuje jediný postup jak si SVJ má zajistit splácení přijatých úvěrů: pomocí zástavního práva k jednotce:

  • Zákon o vlastnictví bytů, § 9 odst. 2:
    Se souhlasem vlastníka jednotky je společenství oprávněno sjednat smlouvu o zástavním právu k jednotce včetně příslušných spoluvlastnických podílů na společných částech domu, a to k zajištění pohledávek vyplývajících z úvěru poskytnutého na náklady spojené se správou domu. Vlastníci jednotek ručí až do výše ceny jednotky za závazky vyplývající z této smlouvy.

Z toho je zřejmé, že k žádnému zákonnému přechodu dluhu nedochází. Kdyby mělo dojít k automatickému přechodu dluhu (cesi) podle § 531 ObčZ, zákonodárce by se o této důležité skutečnosti jistě zmínil, že ano?

Znění ZoVB je tedy jasné a nepřipouští jiný výklad: Neexistujuje nic takového jako „automatický přechod dluhu na jinou osobu“. Takové fantazie je třeba vyhnat si z hlavy. Existuje pouze zákonné ručení vlastníků za závazky SVJ, tedy i za závazek společenství vůči bance.

SVJ si může zajistit splácení pomocí soukromoprávní smlouvy s dlužníkem, popř. pomocí zástavy nemovitosti. Je pouze věcí SVJ, že některým (nebo všem) dlužníkům povoluje splácení dluhu na základě platebního kalendáře bez jakékoliv zástavy a bez sjednání sankcí. To je rozhodnutí SVJ a je to pouze dvoustranná soukromoprávní dohoda mezi věřitelem a dlužníkem. Dluh však nepřechází na nabyvatele jednotky, neboť dluhy nemají nožičky.

Kdo dluží, ten platí. Pokud se někdo domnívá opak, ať uvede příslušný právní předpis.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.