Vložil lake, 11. Duben 2013 - 5:31

Že dluhy předchozího vlastníka nepřecházejí na nového vlastníka, je možno odvodit i z toho, že ani dotace poskytnuté státem na rozvoj bydlení nepřecházejí s prodejem jednotky. K takovému přechodu (ať práv, či závazků) chybí právní důvod.

Řekněme, že v domě byly provedeny úpravy a vlastníci čerpají dlouhodobou dotaci poskytovanou státem ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Kdyby dluhy předchozího vlastníka přecházely automaticky na nabyvatele jednotky, jistě by zároveň s tím přecházelo na nabyvatele bytu i právo dále čerpat dotaci z SFRB při splácení tohoto dluhu. Avšak tak tomu není. Podívejme se na text nařízení vlády č. 299/2001 Sb., o použití prostředků Státního fondu rozvoje bydlení ke krytí části úroků z úvěrů poskytnutých bankami právnickým a fyzickým osobám na opravy, modernizace nebo regenerace panelových domů.

Vládní právníci, kteří připravovali znění tohoto nařízení, věděli velmi dobře, že práva a povinnosti spojené se splácením NEPŘECHÁZEJÍ automaticky na nabyvatele jednotky. Proto je v Nařízení vlády č. 299/2001 Sb. uveden tento text:

  • § 5 Podmínky pro čerpání podpory (…)
    3) Dojde-li k převodu nebo přechodu vlastnictví domu nebo jednotky na jinou fyzickou nebo právnickou osobu, podpora se vyplácí i tomuto novému vlastníkovi, případně společenství vlastníků jednotek, a to ve výši podle smlouvy s původním příjemcem podpory, pokud nový vlastník převezme v plném rozsahu závazek ke splacení zbývající části úvěru, k němuž byla podpora poskytnuta, a převezme v plném rozsahu i práva a závazky ze smlouvy o poskytnutí podpory.
    V případě, že nový vlastník domu nebo jednotky splatí úvěr, ke kterému byla podpora poskytnuta, novým úvěrem, bude nevyčerpaná část podpory vyplácena tomuto novému vlastníkovi, případně společenství vlastníků jednotek, převezme-li práva a závazky vyplývající z uzavřené smlouvy o poskytnutí podpory.

    [citováno z Nařízení vlády č. 299/2001 Sb.]

Všimněme si: závazek přechází na nového vlastníka pouze tehdy, jestliže jej on sám převezme. To platí i v případě, kdy plátcem úvěru bance (a příjemcem státní podpory) je SVJ – právnická osoba.

Musel by tedy nastat případ, kdy nabyvatel jednotky dobrovolně (smluvně) převzal a věřiteli potvrdil, že přebírá závazek prodávajícího vůči SVJ (písemné převzetí dluhu podle § 531 Občanského zákoníku). Pouze v v tomto speciálním případě lze k novému vlastníkovi přistupovat jako k dlužníkovi a vymáhat po něm splácení částek namísto původního dlužníka. A pouze v tomto speciálním případě bude nabyvatel jednotky mít také nárok dočerpat prostřednictvím SVJ zůstatek finanční podpory ze SFRB.

Úhrada již vzniklého dluhu je odlišným právním titulem od výběru záloh na správu (na budoucí náklady) podle § 15 odst. 2 ZoVB. Nelze to vzájemně zaměňovat a vydávat jedno za druhé.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.