Vložil X (bez ověření), 8. Březen 2013 - 2:15

„Ale co mne zajima nejvic – jestli je nejake legalne ciste reseni – tedy napriklad, co kdyz Shromazdeni rozhodne, ze ted se zvysi prispevky na spravu a udrzbu o X, aby se za 5 let dal vymenit stary vytah?“

Viktore, pletete příspěvky se zálohami. Měl jste jistě na mysli zálohy, že?

Právně čisté řešení existuje, ale dostanu za něj hezkých pár mínusů. Na všechny větší schválené (75%) opravy, rekonstrukce a modernizace vlastníci přispějí ve vhodném okamžiku jednorázově. Kdo nemá peníze, tak si vezme úvěr nebo byt prodá. Starý člověk požádá o příspěvek své dědice (má-li nějaké) nebo byt prodá nebo si vezme reverzní hypotéku (a dědicové utrou). Při prodeji bytu se cena stanoví na základě aktuálního stavu domu (a samozřejmě nabídky a poptávky v místě). Pokud se 20 let nic s domem nedělá, tak dům podle toho vypadá a dosažená cena bude nižší než u domu po nákladné rekonstrukci. SVJ ze záloh na správu průběžně zajišťuje údržbu a menší opravy, spoření a úvěry na větší akce si každý zajišťuje sám. SVJ tak nemusí řešit, zda dluhy mají nožičky apod.

Uvědomuji si, že výše popsaný postup má jednu závažnou nevýhodu. Vyžaduje totiž samostatné lidi, kteří nechtějí žít pod kuratelou SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.