Vložil PeDuPles (bez ověření), 7. Březen 2013 - 16:27

Pane lake, máte nějaký chaos v terminologii a účetnictví, takže ani nevím, kde začít.

Ano, v okamžiku provedení opravy (a fakt nevím, proč bych ve chvíli odsouhlasení Vaší Reserve Study na 30 let dopředu měla mít závazek několik milionů) vzniká vlastníkům NESPLATNÝ závazek vůči SVJ. (Kdyby byl splatný, složí se všichni rovnou a nemusí se brát úvěr; pak by byla tato diskuze zbytečná).

Ano, zálohy nelze vybírat na něco, co bylo vynaloženo. Problém je v tom, že v případě financování oprav úvěrem SVJ nic nevynaložilo. Pouze závazek vůči dodavateli, splatný okamžitě a najednou, vyměnilo za závazek vůči bance, splatný na několik let až desítek let dopředu a po částech.

Vzhledem k tomu, že prostředky, jež jsou předmětem závazku vůči bance, byly použity na správu domu, stává se splátka úvěru nákladem na správu domu – ale až ve chvíli, kdy jsou peníze vynaloženy, tedy splátka z účtu SVJ odeslána. Teprve v té chvíli dochází k čerpání příspěvku na správu.

Není tedy problém, aby se na splátku splatnou bance 25.dne v měsíci vybíraly zálohy na správu splané do 20. dne v měsíci. Jsou totiž vybírány na náklad, který bude teprve vynaložen. Zároveň okamžikem vynaložení prostředků na splátku bance dochází ke snížení závazku vlastníka vůči SVJ.

Pokud by SVJ vynaložilo prostředky (tedy čerpalo zálohy na správu) tak, jak to tvrdíte Vy, dokonce v okamžiku schválení akce, byl by účet dlouhodobých záloh všech SVJ v trvalém několikamilionovém minusu. Ano, i takové jsem viděla :-(

Účtuji řádně jak o (nesplatných) závazcích SVJ bance, tak o (nesplatných) pohledávkách vlastníků. Nevím jak jste dospěl k názoru, že tomu tak není. Stejně tak řádně účtuji o přijatých zálohách vlastníků a jejich vynakládání na náklady spojené se správou domu.

Je zcela jasné, že SVJ za vlastníky nic neuhradilo a žádnou finanční službu tedy vlastníkům neposkytuje. Plnění poskytuje SVJ vlastníkům průběžně, tedy prostředky na splátky úvěru měsíčně vynakládá, a účtuje je těm, kterým poskytuje plnění – tedy vlastníkům v době, kdy je vynakládá.

Představte si to jako technickou kontrolu u auta – povinen ji uhradit je ten, v jehož vlastnictví se auto v den technické nachází, ne původní vlastník automobilu, který Vám ho jasně prodal s technickou v té době platnou na dobu určitou. O nákladech i jejich splatnosti jste věděl nebo měl vědět dopředu.

K Vaší teorii tedy potřebuji vysvětlit pár věcí – jak SVJ může vynaložit peníze, které nemá, v době, kdy nic nedělá, za akci, která neproběhla, a co potom dělá ve chvíli, kdy peníze bance posílá, když je nevynakládá.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.