Vložil PeDuPles (bez ověření), 7. Březen 2013 - 12:01

Pane lake, přečtěte si pořádně Vaše tvrzení z úvodního příspěvku: Ten, kdo rozhodoval o opravě či technickém zhodnocení domu, je také povinen za provedení prací zaplatit plnou částku. Na věci nic nemění, zda později přestane být vlastníkem jednotky v domě.

Od člověka, co propaguje schvalování reserve study na 30 let dopředu, to je opravdu góóól – to už se v téhle republice neschválí jediná oprava :-))) To jako myslíte, že když se na shromáždění v lednu schválí na červen oprava střechy a někdo v únoru prodá byt, bude přesto hradit opravu střechy v červnu??? Nebo za deset let v květnu? To nemůžete myslet vážně…

V rozsudku 22 Cdo 242/2009 se jasně říká: Z uvedeného vyplývá, že vlastník jednotky, který jednotku převedl na jiného, je pasivně legitimován ve sporu o platby záloh podle § 15 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů, KTERÉ SE STALY SPLATNÝMI V DOBĚ, KDY BYL VLASTNÍKEM JEDNOTKY; na nabyvatele jednotky povinnost platit tyto zálohy nepřechází.

Dále ale rozsudek říká také: Naproti tomu není žádného … důvodu, proč by na nového vlastníka neměla přejít povinnost ke složení zálohy dle § 15 odst. 2 zákona, když povinnost přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku vázne ze zákona na vlastníkovi jednotky jako takovém (§ 15 odst. 1 zákona) .

Rozsudek tedy není možno použít na zrušení obecné povinnosti hradit zálohy na správu ve shromážděním odsouhlasené výši současným vlastníkem na náklady odsouhlasené do budoucna; týkal se zálohy/příspěvku na jednorázovou akci splatné před jejím zahájením.

Jestliže je ale podloženo usnesením shromáždění vlastníků, že se úvěr bude splácet ze záloh/příspěvků na správu, bylo by nebezpečné vyvozovat, že usnesení shromáždění vzniklá před datem nabytí jednotky nejsou pro nového vlastníka závazná, čili že splatnost zálohy/příspěvku na úhradu úvěru nenastává až aktuálnímu vlastníkovi v aktuálním měsíci. Pokud se to novému vlastníkovi nelíbí, neměl byt kupovat; pokud se neobtěžoval si informace o plánu výdajů zjistit, proč by se mělo angažovat SVJ?

O účetnictví diskutovat nebudu, to mám samozřejmě správně, ale tam se minimálně v průběhu účetního období uvádí celkové částky, nikoli rozpočty na konkrétní osoby. Ojeté auto se také ZoVB neřídí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.