Vložil Šárka(taky) (bez ověření), 6. Březen 2013 - 16:36

Nemyslím, že by jedinou příčinou byla nekvalitní okna. Pokud jsou v domě pouze vyměněna okna, vždy dojde ke zvýšení vlhkosti (protože nedochází k únikům vzduchu a tedy i vlhkosti netěsnými okny). Pokud současně není provedeno zateplení, je logické, že výsledkem jsou tyto problémy v silně exponovaných, tj. nárožních, podstřešních bytech. I když máte v místnosti 20°C, je teplota vnitřního povrchu venkovní zdi nižší (zejména na severní straně). Totéž platí pro teplotu okenních rámů. A pokud tato teplota poklesne pod rosný bod, vlhkost zkondenzuje a na plísně je „zaděláno“.

Obecně se doporučuje v topné sezóně krátce vyvětrat vždy, když vlhkost stoupne nad 50%(v našem zatepleném domě vlhkost v zimě nestoupá nad 40%, naopak při mrazech je až příliš nízká).

Můžete si také nechat udělat znalecký posudek, nechat změřit povrchovou teplotu zdí, kde se plíseň objevuje. Když bude nižší než cca 15°C, je příčina zde. Pokud dokážete prokázat, že ani při plném výkonu vytápění nelze tuto teplotu zvýšit, tak byste mohla požadovat provedení takových opatření, aby tato závada byla odstraněna – tedy zateplení alespoň těchto částí domu.

Pokud však ostatní nesouhlasí se zateplením, dost dobře je nelze k tomu přinutit – snad jen přesvědčováním a konkrétní argumentací. Záleží na typu a velikosti domu, jaké by byly náklady, jaká návratnost investice.

Šárka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.