Vložil lake, 2. Březen 2013 - 11:05

An1 napsal: "Okna a balkony přístupné z jednotek jsou součástí/přís­lušenstvím těchto jednotek.".

Nikoliv, není tomu tak. Tvrzení pana An1 je nepravdivé. Nelze souhlasit s takovou interpretací rozsudku Nejvyššího správního soudu 4 As 44/2012.

V popsaném případu bylo Prohlášení nejspíše vadné, jak správně píše An1: neobsahovalo balkony ani ve výčtu společných částí domu, ani ve výčtu součástí či příslušenství konkrétní jednotky. Pouze neurčité prohlášení tedy způsobilo, že věc se dostala k posouzení až k NSS.

V jiném domě tomu může být právě naopak: jsou-li balkony přístupné z bytů označeny v Prohlášení jednoznačně jako společné, jsou nepochybně společné. Je to pouze původní vlastník, kdo svým projevem vůle rozdělil budovu na jednotky a společné části.
...........................................................................................

Je zajímavé, že kdyby šlo ve sporu o OKNA namísto balkonů, podivnost a nesmyslnost argumentace Nejvyššího správního soudu by byla mnohem více zřejmá. I okna jsou přece přístupná výhradně z bytu, jenže jsou zároveň součástí pláště stavby a chrání celou budovu před nepřízní počasí a před ztrátami tepla. Skutečnost, že někdo má přístup k oknu či na balkon pouze ze svého bytu neznamená ještě automaticky, že by byl také vlastníkem věci.

Naopak podle mne platí, že původní vlastník budovy vždy odděluje ze své budovy jednotky, které pak převádí na jiné osoby kupními smlouvami. Jestliže v Prohlášení neoddělil balkony do jednotek, pak spíše platí, že zůstávají i nadále mezi společnými částmi domu. Z pouhého mlčení Prohlášení nelze usuzovat na opačný výklad. (Jestliže jste svému sousedovi nikdy nedaroval milion korun, nelze z pouhého Vašeho mlčení dovozovat, že jste mu jej vlastně daroval.)

NSS tedy dal přednost právně nepodložené interpretaci a nevzal do úvahy práva většího množství vlastníků jednotek, kteří měli plné právo se domnívat, že věci neuvedené v Prohlášení patří stále mezi společné části.

Takže opět jeden nepovedený a rozporuplný rozsudek, další v řadě nepovedených rozsudků týkajících se paskvilu ZoVB ...

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.