Vložil Viktor_SVJ, 15. Únor 2013 - 13:52

realista napsal: To si mám dnes naplánovat, že za 15 let vyměním výtah a když to bude potřeba za deset let, tak budu dělat co? Budu čekat 5 let, protože mám svůj plán.

To po Vas samozrejme nikdo nechce. Ale pokud vite uz ted, ze prvni velka investice, ktera Vas dum ceka, je za 15 let vymena vytahu, muzete na Shromazdeni SVJ navrhnout zpusob financovani. Lake Vam urcite rekne, jake jsou legalni moznosti, jak takovou zalezitost zaplatit tak, aby se tomu nemohl zadny z vlastniku vyhnout. (Mne by to zajimalo taky, teda).

Podstatne je, ze kdyz se pak stane, ze vytah se totalne rozsype (=neopravitelne) o 5 let driv, bude si muset SVJ na novy vytah sehnat „rychle“ jen tretinu penez (za predpokladu, ze 2/3 uz nejakym legalnim zpusobem shromazdilo).

Rozhodne by vlastnici meli mit pomerne jasnou predstavu o tom, jake rekonstrukce, modernizace a drahe opravy je cekaji v dobe, do ktere jde rozumne dohlednout. Pokud vim, ze mam vytah s X lety do konce zivotnosti, kotelnu s Y lety a fasadu se Z lety, tak je rozhodne zodpovedne uz ted zjistit, kolik to zhruba bude stat, a zacit premyslet nad tim, kde na to vezmeme, abychom nebyli v situaci, ze za X let si musime vzit jeden uver, za Y druhy a za Z treti (a protoze jsme vsichni jako ignoranti nekoukali do budoucnosti, svoje uspory jsme vrazili do splatek noveho auta nebo rozfrcali na dovolenou).

Kdyz resite domaci utraceni, taky snad mate aspon trochu prehled o tom, za kolik let budete muset nejspis koupit nove auto, a kde na to asi vezmete. Barak neni nic jineho, nez dalsi podobna starost, akorat takova, u ktere spousta lidi jen „nevi“, co vsechno je ceka. A od toho si maji zvolit do vyboru SVJ nekoho, kdo do te budoucnosti dohledne a bude schopen rict „jestli za 10 let kazdej nenasporite 100k na novej vytah, budem si na nej muset vzit mastnej uver a na urocich nas to bude stat tolik a tolik“.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.