Žaloba na zálohy ...

Vložil Viktorka () (bez ověření), 14. Únor 2013 - 0:18 ::

Jsem vlastnice v SVJ se 74 byty. V minulém roce jsem požádala výbor SVJ (písemně) aby mi snížili výši záloh, které platím najednou jak za služby tak na správu. Výbor mne odkázal na správce – prý vše vyřídí. Správce mi odepsal že „neví co vlastně chci“. Tak jsem jim vypočetla rozumnou výši všech záloh na služby a to jednotlivě – za teplo za vodu za elektriku → (pořád by ale vznikal na konci přeplatek jen ne ve výši 25.000 ale asi jen 1–2.000). Správce to namísto vyřízení poslal zase výboru (co jim napsal přesně a co jim doporučil nevím – prý je to komunikace mezi SVJ a správcem a údajně mi do této komunikace nic není) a výbor správci odepsal, že s jedním mým návrhem výše zálohy za vodu nesouhlasí. Výbor ale nenapsal s čím by tedy souhlasil resp. sám neuvedl přiměřenou výši ponožek (přitom vlivem alespoň těch nezamítnutých položek by se mi snížila zálohová zátěž cca na přeplatek okolo 14.000). Přestože jsem jak výbor tak správce opakovaně písemně vyzvala k tomu aby mi tedy doručili nějakou výši zálohy a prokázali její oprávněně rozumnou výši – odpovědí je mlčení.

Tedy ne úplné – již jsem dostala 3 upomínku na nezaplacené zálohy. Na upomínce je napsáno, že jde o dluh a na té poslední je, že je to poslední upomínka před žalobou. Opakovaně jsem se dožadovala písemně, že mi nedoručili požadovanou výši záloh na což mi místopředseda – ale jen slovně – řekl, že nyní (v lednu) podali na návrh na platební rozkaz na jiného vlastníka a že otestují jak to půjde. A pokud to nepůjde „dobře“ tak můj dluh pokusí „prodat“ nějaké vymahačské firmě.

Od poloviny minulého roku neplatím tu část záloh za služby, protože prostě nevím kolik by to mělo být (jen odhadovat mi nepřipadá správné ani možné). A zdůrazňuji že vědět to, pak je platím jak jsem vždy činila a včas.

Ve stanovách žádné postupy pro tento případ nemáme; v prohlášení žádná pravidla pro rozpočet nemáme; při dotazu u výboru prý o žádných pravidlech nevědí, protože toto provádí smluvní správce (sdělení pouze slovní).

Poradíte mi prosím?

  • může mne tedy SVJ úspěšně odžalovat (když mi již tím vyhrožuje na upomínce a tuto mi zaslalo doporučeně do vlastních ruk) o nezaplacené zálohy když vyúčtování bude předávat někdy v dubnu? (platební rozkaz? exekuce?)
  • co bych měla udělat TEĎ? (znova jsem již písemně žádala o sdělení výše záloh a znova mi nikdo neodpověděl). Mám čekat na platební rozkaz nebo zaplatit zálohu raději ještě zvýšenou?
  • je možné aby SVJ „prodalo“ pohledávku, nebo dluh jak se všemu říká u nás, nějaké „vymahačské firmě“?
  • je možné „převést“ pohledávku na nějakou firmu (nebo nějak jinak…nevím), která mne pak jako „neplatiče“ vloží do nějakého registru SOLUS (jak mi to slovně řekl předseda)?

děkuji Viktorka

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.