Vložil lake, 1. Únor 2013 - 3:37

Je bezvýznamné co kdysi městská část povolila jakémusi nájemci. S nájemcem nejste v žádném právním vztahu. Mýlíte se, když se domníváte, že „ostatní vlastníci s tím pochopitelně nemají nic společného“.

Svévolné a nepovolené zásahy do topné soustavy v budově jsou v rozporu s kolaudačním stavem stavby. Pokud tedy došlo ke poškození stavby jejím vlastníkem, je povinen odstranit tento protiprávní stav opět vlastník, tedy všichni vlastníci jednotek v domě. Výmluva že k poškození došlo před vznikem SVJ neobstojí. K tomu viz rozsudek Nejvyššího správního soudu 9 As 41/2009 ze dne 31. března 2010 (http://www.portalsvj.cz/…tnika-stavby#…).
.............­.............­.............­.............­.............­.............­.....

K legálnímu odpojení od vytápění v řádně zkolaudované budově bylo třeba splnit dvě podmínky zároveň:

  • soukromoprávní oprávnění od vlastníka stavby,
  • veřejnoprávní povolení Stavebního úřadu.

Stavební úřad nikdy nedává souhlas k pouhému odpojení bez schválení a realizace jiného způsobu vytápění či dodatečného zateplení v odpojené části. Důvodem je to, že bez vytápění podle původního projektu budovy nelze v odpojených částech dosáhnout vnitřních teplot podle projektu a zásadně se tím mění tepelné toky uvnitř budovy, dochází k ochlazování vnitřních neizolovaných stěn, atd. Takže si zjistěte stavebně-technický stav podle Stavebního úřadu. Pouze toto je pro věc rozhodující.
.............­.............­.............­.............­.............­.............­.....

Napsal jste: „Podle vyhlášky 372/2001 by měl platit pouze ZS.“. Není zřejmé, jak jste k uvedenému tvrzení došel. Ve vyhlášce není uvedeno nic o tom, že by vlastník jednotky byl osvobozen od úhrady spotřební složky.

  • Pokud nebytový prostor není součástí zúčtovací jednotky podle § 2 vyhlášky, pak nejste oprávněni cokoliv vlastníkovi této jednotky účtovat za vytápění (tedy ani základní složku), neboť to nespadá pod vyhlášku č. 372/2001 Sb.
  • Pokud prostor je součástí zúčtovací jednotky podle § 2 vyhlášky, pak vlastníkovi účtujete jak základní, tak spotřební složku podle započitatelných podlahových ploch. Viz § 4 odst. 2 a 7 vyhlášky. Napsal jsem to už v prvním příspěvku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.