Vložil lake, 22. Září 2013 - 5:48

Několikrát jsem v této diskusi poukázal na to, že SVJ se může chovat naprosto stejně, jako různá občanská sdružení, která udělují svým členům běžně pokuty. Přesto u některých neználků tento fakt vzbuzuje stále údiv a odpor.

Podívejme se konkrétně na jednu čistě soukromoprávní právnickou osobu: občanský spolek Českomoravský fotbalový svaz (ČMFS). Prostudujme Disciplinární řád ČMFS (http://www.fotbal.cz/…ni_rad2.doc).

Už při zběžném přečtení se nám zježí vlasy hrůzou: slovo „provinění“ je v textu obsženo 111krát, „trest“ či „potrestat“ 238krát, „pokuta“ je zmíněna 57krát.

Dále cituji z Disciplinárního řádu ČMFS jaké rafinované tresty je možno ukládat – a prosím pamatujte, že jde o tresty a pokuty udělované svobodným občanům, pouze na základě stanov občanského sdružení, jehož jsou dobrovolnými členy.

Článek 4 Druhy disciplinárních trestů

1. V disciplinárním řízení lze jednotlivcům ukládat tyto tresty:

  1. důtka
  2. peněžitá pokuta
  3. zastavení závodní činnosti
  4. zákaz výkonu funkce

Jaké peněžité pokuty je možno členovi udělit stanoví článek 6 Disciplinárního řádu ČMFS:

Článek 6 Peněžitá pokuta
  1. Jednotlivcům působícím v českomoravském fotbale na základě pracovní či jiné obdobné smlouvy lze uložit peněžitou pokutu až do výše 500 000,– Kč.
  2. Rozhodčím a delegátům FA ČR lze uložit peněžitou pokutu až do výše 500 000,– Kč.
  3. Jednotlivcům, kterým jsou v souvislosti s působením v českomoravském fotbale vypláceny finanční odměny, lze uložit peněžitou pokutu až do výše 50 000,– Kč.
  4. Jednotlivcům, kteří nejsou uvedeni v odstavcích 1 až 3, lze uložit peněžitou pokutu až do výše 5.000,– Kč.
  5. Kolektivům lze uložit peněžitou pokutu až do výše 10.000.000,– Kč.
  6. Trest peněžité pokuty může být uložen samostatně i společně s trestem zastavení závodní činnosti nebo zákazu výkonu funkce jednotlivcům i společně s trestem či opatřením DK pro kolektivy.
  7. Uloženou pokutu musí potrestaný uhradit nejpozději do 15ti dnů ode dne, kdy mu bylo rozhodnutí oznámeno a v této lhůtě vyrozumět disciplinární orgán o zaplacení pokuty. Při úhradě pokuty musí být jako odesílatel uveden vždy ten, jemuž byla pokuta uložena. (…)
  8. Uloženou pokutu musí potrestaný uhradit ve stanovené lhůtě i v případě podaného odvolání. V případě neuhrazení uložené pokuty odvolací orgán odvolání neprojedná. O jejím případném vrácení rozhodne odvolací orgán.

Nepochybujte o tom, že tyto pokuty, udělené soukromoprávní organizací členovi, jsou vymahatelné i právně. Judikatura k věci existuje. Jeden rozsudek ohledně pokuty ve výši 2.5 milionu Kč jsem zde před časem uvedl. Ještě má někdo pochybnosti o tom, že SVJ je také oprávněno rozhodnout o udělování pokut a vymáhat je soudně?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.