Vložil lake, 28. Leden 2013 - 14:48

K pokutám na základě stanov je k dispozici celkem čerstvý rozsudek Nejvyššího soudu. Pokutu udělilo občanské združení pouze na základě svých stanov. Nejvyšší soud nejen že ničeho nenamítal, ale dal od věci ruce pryč s tím, že pokuta je vnitřní záležitost sdružení.

• K přezkumu rozhodnutí orgánu občanského sdružení

Má-li se člen sdružení oprávněně domáhat soudní ochrany proti [rozhodnutí sdružení], je především třeba, aby takové rozhodnutí zasáhlo do jeho práv; intenzitu takového zásahu je nutné posuzovat – vzhledem k zásadě spolkové autonomie – zdrženlivě, se zřetelem ke konkrétním okolnostem případu.

Zde posuzovaná sankce ve výši 1.500,- Kč má natolik malou intenzitu, že postačí věc ponechat v kompetenci orgánů občanského sdružení, v intencích čl. 20 Listiny základních práv a svobod a § 3 odst. 3 zákona o sdružování občanů.
(podle usnesení Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 28 Cdo 1075/2011, ze dne 12. 10. 2011)
...............................................................................

Takže Nejvyšší soud rozhodl: není-li pokuta příliš vysoká (řekněme do 1500 Kč), soud se jí vůbec nezabývá a ponechává sdružení právo, aby udělovalo pokuty podle svých stanov. Domnívám se, že pro SVJ toto musí platit obdobně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.