Vložil lake, 26. Leden 2013 - 21:11

Nemyslím, že společenství by mohlo být přirovnáváno k policii či soudům. Je tu základní rozdíl: státní instituce udělují pokuty na základě zákonného zmocnění. SVJ ovšem v zákonu č. 72/1994 nic podobného uvedeno nemá.

Ve Spojených státech zákonodárci pochopili problémy spojené s činností SVJ a vtělili právo „dělat v domě pořádek“ pomocí pokut a zákazů přímo do zákonné úpravy. Naopak v ČR zákonodárci nepochopili nic, nepoučili se ze zahraničí a žádné páky na neplatiče do rukou Společenství vlastníků nedali. Bohužel ani nový Občanský zákoník není o mnoho dále. Kolik by zavedením pokut odpadlo zdlouhavých soudních sporů se těžko odhaduje.

V tomto státě může společenství činit totéž co v USA (pokutovat) jedině na základě soukromoprávní dohody svých členů, vtělené do stanov. Kdo nesouhlasí s ustanovením o pokutě, ten si prostě byt v takovém domě nekoupí. Budu rád, jestliže se některé SVJ touto cestou vydá a jsem zvědavý na judikáty k této věci.

Existuje konstantní judikatura k občanským organizacím typu sportovní klub, fotbalová asociace, šachový klub atd. V těchto případech soudy dospěly opakovaně k závěru, že soudní moci nepřísluší přezkoumávat vnitřní pravidla a řádně schválené postupy a rozhodnutí těchto organizací a jejich volených zástupců.

Uvidíme, zda v případě SVJ bude judikatura stejná. Vstupujeme na neprobádanou půdu …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.