Společenství může udělovat pokuty

Vložil lake, 26. Leden 2013 - 15:09 ::

Ano, je to tak. Stanovy jsou smlouvou sui generis, takže není nic jednoduššího než stanovit (ve stanovách) sazebník pokut např. za obtěžování kouřením, za obtěžování hlukem, atd.

V SVJ platí, že je-li jakákoliv pokuta sjednána ve stanovách, platí pro každého nabyvatele jednotky i bez jeho výslovného písemného souhlasu, neboť koupí jednotky v domě dal zároveň souhlas s tím, že na sebe bere povinnosti uvedené ve stanovách (§ 9 odst. 14 ZoVB). Doplňování existujících stanov o pokuty sice vyžaduje souhlas tří čtvrtin přítomných, ovšem nesouhlasící vlastníci se mohou vždy obrátit na soud, neboť se jedná o "důležitou záležitost" (§ 11 odst. 3 ZoVB).

Pokuty do stanov mohou tedy hladce odsouhlasit první vlastníci jednotek včetně developera. Později už by bylo dosažení souhlasu obtížnější či nemožné.

Jak by ustanovení o pokutách mohlo vypadat? Pro inspiraci jsem zavítal do legislativy státu Florida (USA). Přeložil jsem pro vás příslušnou část ze zákona "The 2012 Florida Statutes", Title XL (Real and Personal Property), Chapter 718 (Condominiums), catch 718.303 (Obligations of owners and occupants; remedies). Originální znění naleznete na Úřední stránce legislativy státu Florida.
(Upozorňuji, že ne vše z uvedeného je použitelné v České republice.)

...................................................................................
718.303 Povinnosti vlastníků a uživatelů. Opatření.
718.303 (3) Společenství je oprávněno udělovat pokuty v přiměřené výši, jestliže vlastník, obyvatel nebo host nedodržuje ustanovení Prohlášení, Stanov či dalších vnitřních norem Společenství. Pokuta nazakládá oprávnění na zřízení zástavního práva k jednotce. Pokuta může být udělena za každý den, v němž trvalo porušování pravidel, přičemž postačuje jediné písemné upozornění a projednání věci [s rušitelem]. Pokuta nesmí překročit částku $100 za den, avšak v souhrnu nejvýše $1000.
...................................................................................
718.303 (3)a Společenství je oprávněno na přiměřenou dobu pozastavit právo vlastníka jednotky (nájemce, hosta či návštěvníka domu) užívat společné části, společná zařízení, případně majetek ve vlastnictví Společenství, jestliže nedodrží ustanovení obsažená v Prohlášení, ve vnitřních normách Společenství, popřípadě běžná pravidla chování.
...................................................................................
718.303 (3)b Pokuta či zákaz užívání mohou být uděleny teprve po písemném upozornění v předstihu minimálně 14 dnů a po projednání věci za přítomnosti vlastníka jednotky (případně uživatele či návštěvníka, je-li pro to důvod). Projednání se musí uskutečnit za přítomnosti skupiny vlastníků jednotek, kteří nejsou ani členy výboru, ani příslušníci domácnosti člena výboru. Pokud tato skupina nedá souhlas, pokuta ani zákaz nesmí být uděleny.

...................................................................................

Zákonná úprava bytového vlastnictví státu Florida pokračuje po ustanovení o pokutách výčtem donucovacích prostředků, které jsou určeny na obranu společenství proti dlužníkům. Pro zajímavost je také uvádím.

...................................................................................
718.303 (4) Jestliže vlastník jednotky je v prodlení s platbou peněžitého závazku vůči Společenství po dobu překračující 90 dnů, je Společenství oprávněno na přiměřenou dobu pozastavit právo vlastníka jednotky (nájemce, hosta či návštěvníka domu) užívat společné části, společná zařízení, případně majetek ve vlastnictví Společenství, a to až do doby, kdy peněžitý závazek je plně uhrazen. Tato ustanovení se nepoužijí pro společné části domu, určené k užívání pouze tohoto vlastníka jednotky, pro společné části nezbytné ke vstupu do jednotky, pro služby zajišťované pro jednotku, pro parkovací plochy a výtahy. Při rozhodování o omezení práv podle tohoto odstavce neplatí povinnosti Společenství uvedené v odstavci (3) ohledně písemného upozornění a projednání věci.
...................................................................................
718.303 (5) Společenství je oprávněno pozastavit hlasovací právo jednotky či jejího vlastníka z důvodu nezaplacení jakéhokoliv peněžitého závazku, který je více než 90 dnů po lhůtě splatnosti. Hlasovací podíl jednotky, jejíž hlasovací právo bylo pozastaveno, se nezapočítává do celkového počtu hlasů, z nichž je určována většina nutná pro přijetí usnesení.

...................................................................................

Jak se tyto postupy uplatňují v praxi v USA jsem napsal zde: Pes otravující život II.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.