Vložil lake, 15. Leden 2013 - 5:10

Je třeba začít s kontrolou "po vodě".

Fakturační vodoměr:
Z čeho soudíte, že celková spotřeba 2996 odpovídá skutečnosti? Porovnejte náměry v řadě z předcházejících minimálně pěti let. Nedošlo ke zvýšení spotřeby bez důvodu? Odchylka fakturačního vodoměru se nejrychleji zjistí tak, že odečítáte stav každý měsíc a porovnáváte s průměrnou spotřebou odběrního místa za předchozí období. Další možností je nainstalovat vlastní přesný vodoměr těsně za fakturační měřidlo. Odchylky a jejich velikost zjistíte prostým porovnáním.

Poměrové vodoměry pro tři domy:
Z čeho soudíte, že náměr vašeho vodoměru 1471 m3 odpovídá skutečnosti? Chyba sice činí pouze 2.8%, ale s tím bych se nespokojil. Jeden ze tří vodoměrů může mít odchylku "nahoru", druhý "dolů", součet je v pořádku. Provedl jste srovnání náměrů všech tří poměrových vodoměrů zpětně za období minimálně pěti let? Nedošlo ke změmě v poměru rozdělení odebírané vody bez zjevného důvodu? Odpovídají odebraná množství přibližně počtům osob obývajících tyto tři domy?

Bytové vodoměry:
Jak jste zjišťoval zda vodoměry jsou funkční a jak měří? Je třeba provádět kontrolu tak, že chodíte s desetilitrovou nádobou. Jednou ji napustíte větším proudem, podruhé velmi pomalu. Kontrolujete, zda vodoměr ukáže v obou případech změnu o 10 litrů.
Dále: Kontroloval jste náměry všech bytových vodoměrů minimálně za 5 roků zpětně? Nedošlo u některého konečného spotřebitele k náhlému snížení odběru bez změny ve způsobu užívání či počtu obyvatel bytu?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.