Vložil Ing. Tomáš Peterka, 11. Leden 2013 - 22:59

Dobrý den, současný stav okolo „štítků“ je jeden velký bordel.
Obvykle se v této věci vyskytují dvě varianty výkladu.

  1. vlastník jednotky musí vyžádat od svj předání průkazu, pokud jej nedostane pak použije vyúčtování, vyžádání průkazu musí být písemné, tj. pro svoji ochranu je tedy potřeba aby případně byl schopen prokázat, že požadavek na předání průkazu svj byl odeslán resp. předán. O tom jaké povinnosti zároveň vznikají svj se takticky mlčí (měl jsme v tomto směru dotaz u sdružení Šance pro budovy, ing. Šubrt se části vysvětlení o povinnosti svj elegantně vyhnul).
  2. Druhý výklad je, že co se týče vlastníka jednotky, tak platí výše uvedené. Ale svj povinnost zajistit zpracování průkazu vzniká a to že jej vlastník jednotky nahradí vyúčtováním na tom nic nemění. V zásadě mi přesně toto dnes potvrdili při telefonické konzultaci na Státní energetické inspekci (telefonicky takže fakticky nepoužitelné, odvolávali že tyto nejasnosti má vyřešit novela vyhlášky, ale o tom spíš silně pochybuju, protože co jsem četl text návrhu, tak vyhláška měla spíše čistě technický charakter a podle mě u toho i zůstane). Obdobný dotaz jsme měl na MPO někdy na začátku prosince (ing. Jirásek), ale to je zatím bez reakce. Že je to tak zamýšleno podle mě podporuje i důvodová zpráva. Ta uváděla, že právě tím, že vznike podle velikosti objektu svj povinnost zajistit zpracování průkazu nejpozději k 1.1.2015, 2017 nebo 2019, tak se předpokládá, že už v případě prvního prodeje se vlastníci dohodnou na vypracování průkazu. Ta možnost náhrady vyúčtování byla dána jako nouzové řešení, když by ke shodě nedošlo (původně zákon měl v návrhu uvedeno, že vlastník jednotky může nechat vypracovat průkaz jen na byt, možnost náhrady vyúčtováním tam vůbec nebyla, změnilo se po podle všeho právě proto, že průkaz by měl hodnotit budovu jako celek).

Požadavek makléře je podle mně v pořádku, pro něj je to potvrzení informace, že vlastník průkaz nevlastní a v inzerci tudíž např. uvede že „vlastník při jednání se zájemci předloží vyúčtování spotřeby energií“.
Vlasník pokud bude schopen doložit, že vyzval společenství k předání průkazu je taky krytý.
Jak to v těchto případech bude se svj zřejmě ukáže praxe.
Zatím i SËI se tváří tak, že v 1. čtvrtletí to nijak zvlášť kontrolovat a pokutovat nebude s odkazem to, že zákon vyšel ve sbírce dva měsíce před koncem roku a nebylo reálné se na to pořádně připravit, nemluvě o neexistenci prováděcí vyhlášky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.