Vložil xmartins, 30. Prosinec 2012 - 18:49

ad 1) Pokud se nejedná o smlouvu o správě s SVJ, nemusí Vás zajímat. Najděte si vlastního správce a uzavřete s ním vlastní smlouvu.
Pokud dosavadní správce (§ 4 odst. 2 písm. h ZoVB) provádí pro SVJ nějaké práce (předpis a evidence plateb, vyúčtování služeb,...), je SVJ povinno mu je uhradit i bez smlouvy, pokud plnění bylo poskytnuto.
Dosavadního správce požádejte o vrácení zaplacených záloh. Pokud Vám nevyhoví, dejte ho k soudu, protože se jedná o bezdůvodné obohacení (§ 451 odst. 1 ObčZ) minimálně od vzniku SVJ (§ 9 odst. 3 ZoVB).

ad 2) Developer má stejná práva a povinnosti jako ostatní vlastníci.
Zálohu na náklady spojené se správou domu a pozemku (lidově "fond oprav") určuje shromáždění (§ 15 odst. 2 ZoVB) a povinnost hradit ji mají všichni členové bez rozdílu pokud se nedohodnou jinak (§ 15 odst. 1 ZoVB, dohoda = souhlas všech). Částku můžete určit na základě potřeby pro provoz domu (odměny správce a výboru, revize, náklady na opravy,...).
Zálohy na služby (topení, voda, úklid,...) určuje shromáždění nebo výbor (čl. VII, odst. 3 písm. g vzorových stanov 371/2004 Sb.) a povinnost hradit ji mají všichni členové bez rozdílu (čl. XIV, odst. 3 písm. c vzorových stanov 371/2004 Sb.). Částku můžete určit na základě očekávaných nákladů na služby.
Pokud je některý vlastník v prodlení, můžete požadovat úroky z prodlení (§ 517 odst. 2 ObčZ, § 1 nařízení vlády 142/1994 Sb. kterým se stanoví výše úroků z prodlení a poplatku z prodlení ObčZ). Poplatek z prodlení nelze v tomto případě použít, protože se nejedná o nájemné (viz rozhodnutí NS 22 Cdo 2207/2008).

ad 3) Záleží na dohodě se správcem. Můžete platit na správcův účet nebo si zřídit svůj a buď platit ze svého účtu sami nebo dát správci dispoziční právo. Vlastní účet SVJ považuji za bezpečnější z důvodu krachu peněžního ústavu, protože využijete fondu pojištění vkladů (100% do 100000 EUR). Také máte výpis na SVJ jako doklad do účetnictví.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.