Vložil lake, 27. Prosinec 2012 - 17:13

Jestliže není známa příčina stavu, ohlaste závady prokazatelně a vyzvěte SVJ ke zjištění důvodu. Není-li vůle k tomuto postupu, nechte provést zjištění sama soudním znalcem. Součástí posudku (či posudků) by mělo být i konstatování zda jde o hygienickou závadu v obyvatelnosti bytu. Pokud se zjistí závada na společných částech domu, požadujte na SVJ uhradit veškeré účelně vynaložené náklady na posudek znalce a provedená měření. Pokud závady nebudou zjištěny, ponesete náklady na posudky sama.

Žádejte odstranění zjištěných závad. Nebude-li vůle k opravě závad, obraťte se na Stavební úřad, ohlaste hygienickou závadu v bytě a předejte kopie posudků. SÚ nejspíše provede místní šetření a přikáže vlastníkovi stavby provést opravu, opatření či udržovací práce.

Nebude-li toto splněno, můžete buď požadovat po Stavebním úřadu, aby konal (udělování opakovaných pokut vlastníkovi stavby), nebo nechejte opravu provést sama vlastním nákladem a vymáhejte na SVJ uhrazení částky.

Pokud by mělo jít o opravu většího rozsahu, kterou nelze provést bez součinnosti SVJ, domáhejte se na shromáždění, aby bylo odhlasováno odstranění závady. Nebudete-li úspěšná, můžete se obrátit na soud jako přehlasovaný vlastník. Je vhodné co nejdříve požadovat finanční kompenzaci za snížený komfort v bytě, pokud jste schopna toto soudu prokázat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.