Vložil lake, 13. Srpen 2013 - 13:52

Občas se vyskytují paranoidní předsedové SVJ, kteří po nátlaku a hrozbě soudem umožní nahlédnout do listin a účetních dokladů SVJ, ale „za trest“ odmítají vlastníkovi právo, aby si sám na místě pořizoval snímky nebo kopie.

Dalším špinavým trikem je umožnit nahlížení „pouze v průběhu shromáždění“, což je jednou za rok. Kdo si stěžuje na nedostatek času a klidu, je mu řečeno, že možnost nahlížet přece měl.

Těmto diktátorům jde o to, že při nahlížení v časové tísni si člověk mnohých věcí ani nestačí všimnout. A o to jde – skrýt před vlastníkem jednotky vše a pokud to nejde, znepříjemnit mu nahlížení co nejvíce.

Následující rozsudek se týká správního řízení (tedy veřejnoprávní záležitosti). Zdůvodnění soudu o možnosti pořizovat si při nahlížení snímky listin vlastním fotoaparátem je podle mého názoru beze změny použitelný i pro nahlížení v rámci SVJ.

Nejvyšší správní soud judikoval v rozsudku ze dne 26.3.2008, č.j. 7 Azs 3/2008, že ze znění § 38 správního řádu vyplývá rovněž právo účastníků řízení na pořízení kopie spisu vlastním technickým zařízením:

„Správní řád stanoví v § 38 odst. 1, že účastníci a jejich zástupci mají právo nahlížet do spisu, a to i v případě, že je rozhodnutí ve věci již v právní moci. Podle odstavce 4 téhož ustanovení s právem nahlížet do spisu je spojeno právo činit si výpisy a právo na to, aby správní orgán pořídil kopie spisu nebo jeho části. (…)
I když provedeme jednoduchý jazykový výklad, z výše uvedeného nijak nevyplývá, že by účastník řízení, kterého se toto řízení týká, neměl právo učinit si kopii ze spisu sám vlastními prostředky na své náklady (např. vlastním fotoaparátem). Toto jeho právo není odepřeno žádným ustanovením správního řádu (…). Technické prostředky v dnešní době umožňují tento postup bez toho, aby vznikly správnímu orgánu nějaké náklady, či správní orgán nějak výrazněji obtěžovaly.
Ospravedlnitelné není ani to, aby byl účastníku řízení zamezen přístup k podkladům rozhodnutí takovým způsobem, že mu je umožněno do nich nahlížet a činit si výpisky nebo si z nich opisovat, avšak mnohem (pro obě strany) rychlejší technický postup, např. ofocení podkladů, není správním orgánem účastníkovi řízení umožněn.“

Zpracováno s použitím informací z webu http://www.eps.cz.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.