Vložil lake, 25. Listopad 2012 - 0:51

Pane Kruppe,
Závazek je ale něco zcela jiného než oprávnění. Rozhodnutí vlastníků jednotek (je-li učiněno na shromáždění) jistě zavazuje SVJ – právnickou osobu. Společenství je tedy pouze povinno strpět, aby si vlastníci změnili svou stavbu. Koho tím pověří je jejich věc. Pověření má charakter soukromoprávní smlouvy, neboť zákonné oprávnění SVJ ohledně rekonstrukcí neexistuje. Pokud se někdo domnívá opak, nechť najde v ZoVB kde je takové oprávnění SVJ výslovně uvedeno.

Rozhodující v tomto případě není zda SVJ je zavázáno, ale zda je oprávněno vymáhat náklady na někom jiném než na těch osobách, pro které rekonstrukci provedlo. ZoVB neopravňuje SVJ automaticky ani k provedení nástavby, přistavby, rekonstrukce či modernizace domu, tedy ani k vymáhání souvisejících nákladů na vlastnících jednotek. Viz § 9a ZoVB. Pokud se někdo domnívá opak, nechť najde v ZoVB kde je takové oprávnění SVJ výslovně uvedeno.

SVJ takovým rozhodnutím vlastníků jednotek nezískává automaticky oprávnění provádět technické zhodnocení na cizí stavbě. Nespadá to do předmětu činnosti SVJ, viz § 9 odst. 1 ZoVB. Pokud se někdo domnívá opak, nechť najde v ZoVB kde je takové oprávnění SVJ výslovně uvedeno. Ostatně i Stavební zákon uvádí, že SVJ, má-li být stavebníkem na cizí stavbě, je povinno Stavebnímu úřadu doložit také rozhodnutí shromáždění vlastníků (o tom, že od svého nejvyššího orgánu získalo oprávnění provádět stavební činnost nad rámec své zákonné způsobilosti).

Vlastníci jednotek v tomto případě pověřili SVJ provedením stavebních úprav, avšak šlo o soukromoprávní smlouvu mezi těmito osobami a SVJ. Tedy podle Občanského zákoníku, mimo ZoVB. Bývalý vlastník jednotky podepsal ručitelský závazek. Mohl přenést obsah svého závazku smluvně na nabyvatele jednotky, avšak neučinil to. Je tedy i nadále zavázán sám a nabyvatele se to nijak netýká. Obsah soukromoprávní smlouvy nelze přenášet automaticky na jinou osobu (rodiče pana Martina). Pokud se někdo domnívá opak, nechť najde v ZoVB nebo v ObčZ kde je toto výslovně uvedeno. Ostatně rodiče tazatele už zlepšení stavby zaplatili bývalému vlastníkovi v ceně bytu, nemyslíte?

Podrobně jsem se zásadním rozdílem mezi pojmem „oprava“ a „rekonstrukce“ zabýval v diskusi http://www.portalsvj.cz/…-neni-oprava
Mohu-li požádat, položte Váš zajímavý dotaz raději tam. Zde bychom odbornou diskusí znepřehlednili toto téma.

lake

P.S.: Vážení minusovači, jste také schopni vyjádřit se alespoň jednou větou k OBSAHU mého příspěvku? Zřejmě nejste. Nikdo z vás minusovačů není schopen formulovat srozumitelnou právně podloženou námitku v písemné podobě. To o něčem svědčí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.