Vložil lake, 24. Listopad 2012 - 14:49

Děkuji za upřesnění. Ovšem opět jde o vyjádření neurčité. Co si mám představit pod pojmem „revitalizace domu“? Šlo o opravy, údržbu, nebo o technické zhodnocení budovy?

O co tedy šlo? Která část provedených prací se dá podřadit pod činnosti, které provádí SVJ v rámci své zákonné právní způsobilosti? SVJ je podle § 9 odst. 1 ZOVB oprávněno zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, opravami a údržbou společných částí domu. Na tento účel je oprávněno vymáhat od vlastníků jednotek příspěvky na správu, popř. zálohy na ně.

Technické zhodnocení nespadá do zákonné pravomoci společenství. U staveb se technickým zhodnocením rozumí výdaje na dokončené nástavby, přístavby a stavební úpravy, rekonstrukce a modernizace majetku v částce vyšší než 40 000 Kč.

Činnosti nespadající do zákonného rámce SVJ (nástavby, přístavby, stavební úpravy, rekonstrukce a modernizace) nemohlo SVJ provést na základě ZoVB, protože zákon tyto činnosti nesvěřil společenství. SVJ zřejmě akci provedlo na základě soukromoprávních smluv uzavřených podle Občanského zákoníku. Závazky z těchto smluv nechť SVJ vymáhá na svých smluvních partnerech, se kterými uzavřelo smlouvu o provádění stavby. Nemůže pochopitelně nic vymáhat na Vás, neboť nejste účastníkem oné smlouvy a v rámci pořízení jednotky jate žádnou povinnost z tohoto titulu nepřevzal.

Doporučuji, abyste si zjistil které činnosti hrazené z úvěru patřily pod pravomoc SVJ a které nikoliv. (Například u zateplení je Vaší povinností hradit náklad na novou fasádu, nikoliv na technické zhodnocení zateplením.) Podle toho Vám vznikla zákonná povinnost přispívat pouze na příslušnou část splátky úvěru, která byla vynaložena na opravy a údržbu společných částí domu. K tomu patří alikvotní částka na stavební dozor a další související náklady. Zbytek se Vás nijak netýká.

Vyzvěte SVJ aby Vám doložilo jaká část úvěru byla vynaložena na zákonem povolené náklady ve smyslu § 9 odst. 1 ZoVB. Tuto část hraďte. Zbytek úvěru Vás nezajímá.

V žádném případě však nehraďte částku označenou „příspěvek do FO“. Už jsem Vám to jednou napsal. Takovou zákonnou povinnost nemáte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.