Vložil lake, 12. Únor 2013 - 5:46

Pane Jar,
nejedná se o žádný právní vztah k nemovitosti. SVJ přece k domu žádná věcná práva nemá. Je pouhý slouha vlastníka, pouhý správce. SVJ má pouze obligační (závazková) práva vůči vlastníkům jednotek (právo provádět správu, opravy a údržbu jejich majetku - částí domu). Toto právo se uplatňuje dovnitř SVJ (mezi společenstvím a jeho členy navzájem). SVJ však navenek není nositelem žádných věcných práv k nemovitosti. Vystupuje-li jako by bylo vlastníkem, může jít podle okolností o trestný čin podvodu.

Soudím, že celá smlouva je od počátku neplatná. Nebyl jsem účastníkem původní diskuse, ve které vás jiní diskutující tahali za nos ohledně údajných oprávnění SVJ a výboru.

Souhlas s umístěním cizí věci v domě může udělit jedině vlastník domu, nikoliv jiná osoba. Je možno si prostudovat zákon č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, který ve svém § 104 jednoznačně popisuje, že se uzavře smlouva o věcném břemenu s vlastníkem nemovitosti, nebo jiná smlouva s vlastníkem nemovitosti. Zřízení komunikační sítě ve Vašem domě je totéž. Bylo tedy nutno uzavřít smlouvu s vlastníkem.

Umisťování cizí věci v domě a provádění prostupů kabelů přes požární uzávěry mohlo narušit požární bezpečnost stavby. Bylo proto třeba stavebního povolení, nebo alespoň ohlášení stavby.

Umisťování cizí věci v domě nemá charakter běžného hospodaření (správy domu) ve smyslu § 9 odst. 1 ZoVB. Nejde ani o pronájem společné části podle § 9a odst. 1 ZoVB a zákona č. 116/1990 Sb. o nájmu a podnájmu nebytových prostor. Jde o věcné břemeno (popřípadě vztah z innominátní smlouvy) a oprávněnou osobou je jedině vlastník nemovitosti. SVJ strká nos do věcí, ke kterým nedostalo od vlastníka oprávnění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.